Behandeling van pancreaskanker wordt alleen in Southampton gebruikt.

16-10-2021 19:04


Auteur: Tom Costello - dailyecho.co.uk/newsChirurgen in het Universitair Ziekenhuis Southampton.  (Tegoed: PLANETS Cancer Charity)

Chirurgen in het Universitair Ziekenhuis Southampton. 

Tegoed: PLANETS Cancer Charity.

Patiënten met alvleesklierkanker in Southampton krijgen een revolutionaire nieuwe behandeling om de overlevingskansen te verhogen.


Negentien patiënten hebben tijdens hun operaties in slechts enkele minuten een volledige dosis radiotherapie gekregen met behulp van een apparaat dat Mobetron wordt genoemd. Het maakt deel uit van de behandeling van patiënten in het University Hospital Southampton (UHS), het enige centrum in het land dat de kit gebruikt.


Het is door experts beschreven als een "belangrijke stap" in de strijd tegen de agressieve vorm van kanker en als onderdeel van een nieuwe "drieledige aanval" tegen de ziekte.


Pancreaskanker is een bijzonder agressieve vorm van de ziekte die normaal gesproken in een laat stadium wordt gediagnosticeerd. Het heeft het laagste overlevingspercentage van alle veelvoorkomende kankers, met een vijfjaarsoverleving voor patiënten in het VK van minder dan zeven procent en één procent langer dan 10 jaar.


Gefinancierd door PLANETS Cancer Charity, dat geld inzamelt voor pancreas-, lever-, abdominale en neuro-endocriene tumordiensten, is Mobetron het eerste draagbare systeem ter wereld dat de behandeling - bekend als intra-operatieve radiotherapie (IORT) - halverwege de operatie kan toedienen.


IORT is een intensieve vorm van gerichte bestraling die tijdens een operatie wordt toegediend om een ​​breed scala aan geavanceerde kankers te behandelen die anders moeilijk te verwijderen en te behandelen zijn, zoals tijdens een operatie aan het hoofd van de alvleesklier, een procedure die bekend staat als pancreaticoduodenectomie of Whipple-procedure.


IORT stelt chirurgen en oncologen in staat om stralingsdoses toe te dienen aan gebieden met een hoog risico op herhaling van de ziekte zonder schade aan omringend gezond weefsel en organen te veroorzaken, onnodige straling te beperken en complicaties te verminderen.


"We hebben aangetoond dat de adoptie van IORT met behulp van Mobetron net zo veilig is als standaard alvleesklierkankerchirurgie en dit zou de aanzet moeten zijn voor anderen om het over te nemen", zegt Arjun Takhar, een consultant lever- en alvleesklierkankerchirurg bij UHS en onderdeel van de PLANETS. chirurgisch team.


"Hoewel het momenteel te vroeg is voor resultaten op de lange termijn, is dit een belangrijke ontwikkeling voor patiënten met alvleesklierkanker voor wie de overlevingspercentages nog steeds slecht zijn, omdat het aantoont dat verandering mogelijk is en eraan komt." voegde Arjun toe.


Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.dailyecho.co.uk