Bekende Deventer horecaman Hans Legel (78) overleden.

14-04-2020 15:41


Auteur: Martijn Ubels - ad.nl/deventerHans Legel maakte zich druk om de Deventer horeca, maar ook om het wel en wee in de stad, zoals in 2018 nog, toen de verpakking van Het Deventer Bijtje er ineens anders uitzag. En kreeg voor elkaar dat het woord Bijtje weer terugkwam op de folieverpakkingen.

Hans Legel maakte zich druk om de Deventer horeca, maar ook om het wel en wee in de stad, zoals in 2018 nog, toen de verpakking van Het Deventer Bijtje er ineens anders uitzag. En kreeg voor elkaar dat het woord Bijtje weer terugkwam op de folieverpakkingen.

FOTO HISSINK.

De Deventer horecaman Hans Legel (78), bekend van Portugees Frans restaurant Chez Antoinette, is zondagmiddag overleden. Dat meldt één van zijn zonen, Alain Legel.

Hans Legel was al bijna een jaar ernstig ziek. Uiteindelijk verloor hij de strijd tegen kanker. Legel overleed in hospice De Winde in Deventer.


Legel was tot voor kort nog (mede-)actief in de zaak aan de Roggestraat. Helemaal alleen ging het niet meer, zeker nadat zijn vrouw Lidy ongeveer een jaar geleden overleed en Legel zelf ziek werd.


Legel genoot in en om Deventer bekendheid door de horecazaak, die hij eind jaren zestig overnam van zijn moeder Antoinette. De Rotterdamse begon meer dan vijftig jaar geleden de zaak in het historische Bergkwartier. Met vrouw Lidy in de keuken maakte Hans Legel de stap van kroeg naar restaurant.


Voorzitter:

Legel keek niet alleen naar z'n eigen zaak, maar had ook oog voor de gehele Deventer horeca en het wel en wee in de stad. Zo was Legel in de vorige eeuw jarenlang voorzitter van de koepel van horecazaken in Deventer. Vanuit die rol als belangenbehartiger stond hij met wijlen burgemeester Cees Waal volgens zoon Alain Legel aan de basis van de plannen om de horeca in Deventer vooral rond Brink te concentreren. Dat was een reactie op toenemende overlast van kroegen en dancings die in onder meer de Overstraten zaten. Legel zette met een ander Deventer horeca-icoon, Gerard Andrée (Alm), het evenement Muziek Totaal op. Alain Legel: ,,Zelf heeft hij nooit overwogen aan de Brink te beginnen met de zaak. Het Bergkwartier vond  hij mooi, daar zat Chez Antoinette op de juiste plek.''


Deventer Bijtje:

Legel haalde zomer 2018 nog deze krant, toen hij zich druk maakte over een aanpassing van de verpakking van het Deventer Bijtje (Deventer Koek). Het woord Bijtje was verdwenen op de bekende folietjes, die om de kleine lekkernij zitten. Onbestaanbaar en heiligschennis, oordeelde Legel, die door zijn ergernis fabrikant Continental Bakeries zover kreeg dat deze de oude verpakking herstelde


Het overlijden van Legel volgt kort na het faillissement van Chez Antoinette, dat in februari bekend werd. Volgens Alain Legel zien de kansen voor een overname er positief uit, maar hebben de gesprekken daarover meer tijd nodig in verband met de coronacrisis.


Legel wordt in besloten kring gecremeerd. Alain Legel meldt dat op een later moment Hans en Lidy worden herdacht. Dat moet een bijeenkomst worden met ook een lach, om recht te doen aan het leven van zijn ouders en de bijdrage aan de Deventer, aldus Alain Legel.
Bron: www.ad.nl