Bekende Tilburgse wielersportzaak Ervo stopt na overlijden eigenaar: ‘Het was zijn levenswerk’.

15-05-2020 18:02


Auteur: Bas Vermeer - ad.nl/tilburg.
Ben van Erp (links) samen met ex-wielrenner Theo de Rooij.

Ben van Erp (links) samen met ex-wielrenner Theo de Rooij.

Foto: Cor Vos.
,,Het was mooier geweest als pap zelf de zaak had kunnen sluiten." Maar ja, Ben van Erp kón geen afscheid nemen van zijn zaak Ervo Wielersport aan de Schouwburgring. Daarvoor was de winkel hem te dierbaar.


Ervo Wielersport aan de Schouwburgring.
Ervo Wielersport aan de Schouwburgring.

Foto: Bas Vermeer.

 
Eigenaar Ben van Erp overleed in maart dit jaar op 77-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Binnenkort sluit de bekende wielerwinkel de deuren. ,,De zaak was zijn levenswerk", vertelt dochter Karin van Erp.


Ze trekt met pijn in het hart de stekker uit de wielersportzaak, uiterlijk 1 juli gaat de winkel dicht. Na de opheffingsverkoop. ,,Er was altijd een grote, trouwe klantenkring en die hebben het er best moeilijk mee. Dat snap ik heel goed, sommige mensen komen er al meer dan dertig of veertig jaar."


De winkel begon in 1977 klein aan de Gasthuisring. Tilburger Ben van Erp maakte in de wielerwereld naam als de man die vooral de Gazelleploeg tot een modelformatie smeedde. De winkel in het stadshart werd een zoete inval voor al wie herinneringen wilde ophalen aan de goede oude tijd. 


Een vast adres:Een niet onverdien­ste­lijk fietsende Guus Meeuwis

Ervo over de Brabantse zanger.Voor wielrennend Tilburg was het een vast adres: voor onderhoud of een ongepolijste mening. In een oogopslag zagen ze er of je goed op de fiets zat, welke aanpassingen er nodig waren. Het onderhoudspeleton bouwde racefietsen om voor renners als Erik Breukink, Theo de Rooij, Eric Heiden (vijf gouden medailles op de Spelen, als schaatser) en 'een niet onverdienstelijk fietsende Guus Meeuwis'.


Later verkochten Van Erp en mede-oprichter en ex-renner Jacques Vooijs ook stadsfietsen, ze deden reparaties ('geen enkel probleem is onoplosbaar') en restaureerden retrofietsen. Bijvoorbeeld van ex-wielrenners die hun oude fiets nog thuis hadden staan. 


Het doek valt:

De zaak groeide, Ervo streek neer in het grote pand aan de Schouwburgring waar nu de Ekoplaza zit. ,,Die locatie was veel te groot", vertelt Karin. ,,Ook doordat de verkoop door de opkomst van de internethandel uiteindelijk weer terugliep." 


Van Erp en de zijnen maakten de overstap naar een kleiner pand aan de overzijde van de cityring. Daar valt nu het doek. De pijn wordt er deze dagen extra gevoeld, ook omdat om de hoek nóg een oudgediende verwijnt: CVT Doe Het Zelf. Ben van Erp: 1942-2020. 

Ben van Erp: 1942-2020.

Foto: Familie Van Erp.
Bron: www.ad.nl