Belgische bevolking laat zich onvoldoende screenen op kanker. “De kankerklok tikt genadeloos verder”.
Auteur: Redactie - hln.be/fit-en-gezond
Vrouwen tussen 50 en 69 jaar laten best tweejaarlijks een mammografie doen.
Foto: Getty Images.
Melanomen spannen de kroon:
Toch weet 25 procent van de vrouwelijke bevolking niet vanaf welke leeftijd ze best op controle gaat en dezelfde hoeveelheid vrouwen boven 50 jaar heeft zelfs nog nooit een mammografie gedaan. De cijfers voor darm- en prostaatkankerscreening zijn nog slechter: 46 procent van alle 50-plussers laat zich nooit controleren op darmkanker. Voor prostaatkanker ligt dat cijfer op 66 procent. Wat checks op melanomen betreft zijn de cijfers het hoogst: 82 procent van de 50-plussers gaat daarvoor nooit op controle. Terwijl tumoren wel de belangrijkste doodsoorzaak bij Belgen zijn.
Een derde van de geënquêteerden beschouwt een kankerscreening als pijnlijk en angstwekkend.
Naast tijdige screening zijn gezonde gewoontes om het risico op kanker te verminderen ook niet onbelangrijk: niet roken, genoeg sporten, gezond eten, weinig alcohol drinken en je voldoende beschermen tegen de zon. Maar liefst 17 procent van de Belgen blijkt geen besef van die gewoontes te hebben, toont het onderzoek.
Het leed dat kanker veroorzaakt is met geen enkele studie te becijferen.
Professor Luc Colement.
Screening uitgesteld door Covid-19:
Bij het horen van de cijfers, gaat de alarmbel rinkelen bij professor Luc Colement van de vzw Stop Darmkanker. “Preventie is geen toverwoord, maar het heeft wel een significante impact op de strijd tegen kanker”, zegt hij. “Het leed dat kanker veroorzaakt, is met geen enkele studie te becijferen. Onze politici en bevolking zijn zich daar nog te weinig bewust van. We kunnen kanker bij de bron aanpakken, maar daar is een concreet actieplan voor nodig. Tot dan zullen we achter de meedogenloze feiten blijven aanlopen.”
Ook Covid-19 was geen cadeau als het op kankerscreening aankomt. De Stichting Kankerregistratie deed een studie naar de impact van de pandemie op het aantal nieuwe kankerdiagnoses in België. In april 2020, wat samenvalt met de eerste coronagolf, was er een daling van 44 procent in vergelijking met april 2019. Vandaag is er een daling van 6 procent tegenover maart 2019. In totaal goed voor naar schatting zo’n 4000 ontbrekende diagnoses.
Doordat de gezondheidszorg overbelast is, worden kankerscreenings vaker naar de achtergrond geduwd. De medische sector heeft dan ook schrik voor een stijging van vergevorderde kankers, net zoals 78 procent van de respondenten.