Belgische moeder neemt afscheid van kinderen na diagnose terminale kanker in Marokko.

17-07-2023 17:11

 

 

Belgische moeder neemt afscheid van kinderen na diagnose terminale kanker in Marokko

 

 

 

 

 

In België moet een moeder gedwongen afscheid nemen van haar twee kinderen vanwege terminaal uitgezaaide huidkanker die bij haar is vastgesteld in Marokko. In de tussentijd probeert ze ten volle van het leven te genieten.

 

"Ik vroeg de dokter hoe lang ik nog te leven heb. Een drietal weken, was het antwoord. Sindsdien leef ik in een film. Dat ik er over enkele weken niet meer zal zijn, is zo surreëel," vertelt Catharina Cuomo, alleenstaande moeder van Yorbe (15 jaar) en Deliah (10 jaar), aan HBVL.

 

"Tijdens het brushen merkte de kapper een vlekje op tussen mijn haren. Ik liet het onderzoeken, maar schonk er voor de rest niet veel aandacht aan. Kort daarna ben ik op reis vertrokken naar Marokko, maar daar kreeg ik plots telefoon van de dokter. ’Catharina, je moet onmiddellijk terug naar huis komen. Je hebt een melanoom en die is heel kwaadaardig’," vervolgt ze. Dat was in 2018. In de loop der jaren is haar toestand verslechterd. "De huidkanker was uitgezaaid tot in mijn lever en longen."

 

Catharina probeert te genieten van de laatste drie weken van haar leven. "Zondag ga ik met Ambulance Wens naar zee met de kinderen. Dat is eigenlijk mijn laatste wens. Ondertussen ben ik mijn eigen begrafenis aan het voorbereiden. Ik speel zelf muziek, piano. Ik wil graag een aantal eigen nummers afspelen tijdens mijn afscheid. Daarnaast ben ik een kistje aan het maken met allerlei boodschappen voor de kinderen. Op speciale momenten in hun leven, wanneer ze trouwen of hun eerste kindje krijgen, kunnen ze een brief van mij openen. Zo ben ik er toch nog een beetje bij op die belangrijke momenten. Voor hun verjaardagen maak ik lijstjes: daarop staat bijvoorbeeld welke taart er bij welke bakker gehaald moet worden." Catharina, die op 4 augustus 41 jaar zou worden, wil ten volle van het leven genieten. "Het is zo mooi, maar het kan ook zo voorbij zijn."

 

Haar verhaal raakt de gemeenschap. Om haar kinderen in staat te stellen de begrafenis- en overlijdenskosten te dekken en hen een goede toekomst te bieden, met onder andere de mogelijkheid om te studeren, is een inzamelingsactie gestart. "Onze lieve vriendin Catharina, is een jonge alleenstaande vrouw van 40 jaar met 2 kinderen, die de strijd tegen kanker helaas niet zal winnen, na jaren vechten tegen deze ziekte heeft het lot er anders over beslist. Ze heeft nog maar enkele weken te leven, dit raakt ons ontzettend hard, ze is altijd al een echte vechter geweest, ze staat steeds klaar voor alles en iedereen en niets is haar ooit teveel, graag willen we geld inzamelen voor de kosten te dekken die zeker nog zullen volgen!". De inzameling heeft intussen ruim 23.000 euro opgeleverd.

 

 

 

 

 

Bron: www.bladna.nl