Ben (38) kampt al jaren met kanker en haalt nu geld op voor de bestrijding ervan: ‘Ik wil iets terugdoen voor KWF’.

07-02-2022 15:56Auteur: Michiel Straub - bndestem.nl/rivierenlandBroer en zus Ben en Esther die zich inzetten voor KWF Kankerbestrijding. 

Foto: Ricardo Smit.

Ben Moen (38) kampt al bijna tien jaar met kanker. Toch zit hij niet bij de pakken neer. Samen met zijn zus Esther (37) en drie vrienden laat hij zich in juni een week opsluiten in een 'glazen huis'. Met acties, uitdagingen en veilingen wil de groep zoveel mogelijk geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding.


Hij werd in 2013 voor het eerst geconfronteerd met kanker. Een raar vlekje op zijn huid bleek toch een melanoom te zijn. ,,Ik ben er toen aan geopereerd en was relatief weer snel op de been. Daarna dacht ik er eigenlijk niet zo veel meer aan. Ik leefde eigenlijk alsof er niets was gebeurd. Dus gewoon hard werken zoals ik altijd deed", vertelt Ben.

Maar in 2018 voelde hij een knobbeltje in zijn lies en onderzoek wees uit dat de kanker toch was uitgezaaid. In overleg met de artsen werd besloten over te gaan op immuuntherapie, waarbij met medicijnen werd geprobeerd het afweersysteem van Ben te versterken. Dit zorgt ervoor dat het afweersysteem de kankercellen gaat herkennen, opruimen en vernietigen.


,,Maar in 2020 kwamen we erachter dat die immuuntherapie niet geholpen had", blikt Ben terug. ,,Er was zelfs een uitzaaiing op mijn longen te zien. Opnieuw kreeg ik medicijnen, maar ook die sloegen niet aan. Uiteindelijk heb ik tumorremmers gekregen. Die behandeling sloeg wel aan, maar het blijft onduidelijk wat dat voor de toekomst betekent."Kanker is niet alleen een lichamelij­ke ziekte, maar ook een mentale. Daarbij is het belangrijk om niet te te veel te denken aan wat niet kan, maar juist geloven in dingen die wel kunnen.

Ben Moen.Ben besloot zijn leven daarom anders in te richten: ,,Ik ben minder gaan werken. Van oorsprong was ik manager bij een Albert Heijn in Boxtel, maar ik heb een stapje teruggedaan. Nu ben ik de rechterhand van iemand die vroeger mijn rechterhand was. Ik heb daar goede afspraken mee kunnen maken en mijn baas begrijpt m'n situatie."


Zo lang mogelijk:


De inwoner van Hardinxveld-Giessendam besloot tegelijkertijd meer tijd met zijn gezin door te brengen. ,,Zo lang mogelijk...", begint hij. ,,Maar ik wil ook niet dat de ziekte te veel op de voorgrond komt. Het gewone leven gaat door. En ik kan er niets aan veranderen. Ik heb het geluk dat ik een sterk lichaam heb, alhoewel ik minder energie heb dan voorheen. Van 200 procent naar stukken minder. Weet je, kanker is niet alleen een lichamelijke ziekte, maar ook een mentale. Daarbij is het belangrijk om niet te te veel te denken aan wat niet kan, maar juist geloven in dingen die wel kunnen."


Ben en zijn zus Esther geloven dan ook erg in Huis3, het project waarmee ze bezig zijn. ,,Als geen ander weet ik hoe belangrijk het is om geld in te zamelen voor KWF. De ziekte heeft veel impact op mij en de lieve mensen om mij heen. De behandelingen en onderzoeken kosten heel veel geld, daarvan ben ik mij de afgelopen jaren heel erg bewust geworden. Een therapie kost al gauw 60.000 euro en er moeten telkens weer nieuwe behandelmogelijkheden komen. Door deze actie te starten voor KWF kunnen wij wat terugdoen, geld ophalen en met elkaar herinneringen maken."


De Tekst gaat verder onder de Foto:Marien, Ben en Esther in voorbereiding op de halve marathon van Eindhoven, die de drie eerder liepen.

Marien, Ben en Esther in voorbereiding op de halve marathon van Eindhoven, die de drie eerder liepen. 

Foto: Huis3.


Huis3 verwijst naar een keet, die in de week van vrijdag 24 juni tot vrijdag 1 juli op het parkeerterrein bij korfbalvereniging HKC komt te staan en van waaruit een groot aantal activiteiten plaatsvinden. ,,Wij willen met de slogan 'Heel Hardinxveld Helpt' het hele dorp en mensen van daarbuiten in beweging krijgen", zegt Esther Bot, die wil dat de actieweek in heel Hardinxveld-Giessendam gevoeld en beleefd wordt. Met ochtendgymnastiek, de verkoop van stroopwafels, cakes en tompoucen, een midsummerduik in de Merwede en statiegeldacties.


Onder de noemer 'Alle doelpunten tellen mee' wil Huis3 sportverenigingen oproepen scores om te zetten naar een donatie. Ester: ,,Het idee is om voor elk gescoord doelpunt geld te doneren aan KWF. Als team mag je zelf bepalen hoeveel geld je per doelpunt wilt doneren. Dit kan een euro per doelpunt zijn, maar ook 10 cent. Tien euro per doelpunt is natuurlijk helemaal goed."Vergeet niet dat één op de drie mensen kanker krijgt. Daar mogen we ook serieus bij stilstaan.

Ben Moen.Team Mont Ventroix:


Ook worden inwoners opgeroepen zelf acties op touw te zetten. Zo zijn er al acht jongeren die 'Boys vs Girls' hebben georganiseerd. De jongens en meisjes nemen het tijdens een marathon van 12 uur tegen elkaar op. De jongens laten zich zonder mobiele telefoon opsluiten en moeten de tijd doorkomen met chocolade, gezichtsmaskers, nagellak en romantische comedy's. De meiden moeten er een regelrechte mannenavond van maken met actiefilms, chips, frikandellen en tussendoor de biceps trainen. Daarbij laten de jongeren zich sponsoren voor het KWF.


Maar er gebeurt meer. Op 4 juni 2022 gaat Team Mont Ventroix voor Huis3 de Mont Ventoux beklimmen en op 13 juni 2022 gaat Team Huez3 drie keer de Alpe d'Huez op en af. Ook worden er enkel- en armbandjes, T-shirts en tassen verkocht en bij HKC kunnen statiegeldflessen worden ingeleverd, waarvan de opbrengst voor Huis3 is. Verder zullen er bandjes optreden, staan er foodtrucks en worden er  ook video's gemaakt en vertoond via sociale media. Ben: ,,Huis3 is ook een bewustwordingsactie. Vergeet niet dat één op de drie mensen kanker krijgt. Daar mogen we ook serieus bij stilstaan. Mijn arts heeft daarom ook zijn medewerking toegezegd."


Confronterend:


Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 100.000 euro wordt opgehaald, maar zowel ben als Esther denkt dat dat bedrag ruimschoots wordt gehaald. Heel gek is dat niet. Vorige acties waren ook al succesvol. De teller staat inmiddels op ruim 70.000 euro.


Op het parkeerterrein staan drie keten. Twee daarvan worden gebruikt als slaapkamer en doucheruimte. De derde keet is 6 bij 6 meter en zal voor een aanzienlijk deel bestaan uit glas. Het is de bedoeling dat er elke dag  activiteiten zijn. De bewoners van Huis3 doen daar zelf ook aan mee. ,,Als er bijvoorbeeld een hardlooproute wordt uitgezet, waarvoor deelnemers zich laten sponsoren, doen wij vanuit ons tijdelijke huis mee op een loopband", zegt Esther. Zij realiseert zich dat haar broer weliswaar ziek is, maar ervaart ook dat Huis3 de familie dichter bij elkaar brengt. ,,Desondanks is het soms confronterend", zegt Ben. Meer informatie over de actie is te vinden op www.huis3.nl


De andere deelnemers:Mark aan de Wiel.

Mark aan de Wiel. 

Foto: Huis3.
Mark aan de Wiel (40). Hij laat zich 3,5 dag opsluiten in Huis3. Zijn motivatie: ,,Ruim elf jaar geleden werd mijn moeder ineens ziek. Ze bleek kanker te hebben. Mijn moeder heeft deze strijd helaas niet mogen winnen, maar ik wens dat er ooit een tijd komt dat deze ziekte overwonnen wordt. Hier is veel onderzoek voor nodig en daarom ook veel geld."

Marien de Hek.

Marien de Hek. 

Foto: Huis3.Marien de Hek (37): ,,Ik ben sportinstructeur en werkzaam als verpleegkundige op de spoedeisende hulp en intensive care. In mijn werk zie ik veel zieke mensen. Veel mensen met kanker, waar helaas vaak niet veel meer aan te doen is of waarvoor een intensief traject nodig is om te herstellen. Dit heeft veel impact op iedereen die dichtbij staat. Zelf ben ik twee keer gediagnosticeerd met kanker. Het gaat nu al vijftien jaar goed dankzij de goede behandelmogelijkheden. Maar iIn mijn directe omgeving zie ik nog te vaak dat er te weinig mogelijkheden tot behandeling zijn. Dat doet zeer. Twee jaar geleden heb ik met Esther en Ben de halve marathon van Eindhoven gelopen om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar kanker. Het initiatief om zeven dagen opgesloten te worden en geld in te zamelen voor KWF geeft mij een kans om nogmaals iets te betekenen in de strijd tegen deze oneerlijke ziekte.

Ilona Meerkerk.

Ilona Meerkerk. 

Foto: Huis3.Ilona Meerkerk (39): ,,Ik vind het mooi om me zo in te zetten voor het KWF. Het voelt vaak zo machteloos om mensen, dichtbij of wat verder weg, te zien strijden tegen kanker. Ik hoop dat we door deze actie een bijdrage kunnen leveren aan het onderzoek tegen kanker."

Bron: www.bndestem.nl