Bernard Tapie (78) verliest strijd tegen kanker.

03-10-2021 16:37Bernard Tapie leed al enkele jaren aan kanker.

Bernard Tapie leed al enkele jaren aan kanker. 

Foto: AFP.

BUITENLANDS VOETBAL: Bernard Tapie is niet meer. De bekende controversiële zakenman, oud-voorzitter van Olympique Marseille ook, stierf deze ochtend na een lange strijd tegen maag- en slokdarmkanker, zo meldt zijn familie. Hij werd 78. 


Tapie was een flamboyant, maar ook zeer omstreden, zakenman die ook actief was in de politieke wereld en in de sportsector. Hij moest herhaaldelijk voor de rechter verschijnen, onder meer op verdenking van fraude en verduistering. 


In juli 2019 stond hij met vijf anderen terecht voor zijn rol in een omstreden arbitragezaak rond de verkoop van zijn aandelen in het sportkledingmerk Adidas. In de arbitragezaak uit 2008 kende het ministerie van Financiën hem 403 miljoen euro toe als vergoeding voor schade die hij zou hebben geleden door de verkoop van Adidas aan de bank Crédit Lyonnais in de jaren 90.


De bank verkocht Adidas door met een winst van honderden miljoenen. Tegen Tapie was vijf jaar cel cel geëist wegens fraude. Hij werd vrijgesproken.


De Tekst gaat verder onder de Foto:
Raymond Goethals en Bernard Tapie.

Raymond Goethals en Bernard Tapie. 

Foto: Rv.

Tijdens zijn voorzitterschap bij Olympique Marseille, met Raymond Goethals als trainer, won de club de Champions League en de Franse landstitel. In het najaar van 1993 werd Tapie beschuldigd wegens gesjoemel bij wedstrijden. De Franse voetbalbond zette zijn club terug naar de Ligue II.


Tapie stierf vanmorgen 3 Okt 2021 na een lange strijd tegen maag- en slokdarmkanker, zo meldt zijn familie. "Hij vertrok vredig, omringd door zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en broer", zo meldt Le Parisien. Tapie was eerder dit jaar nog overvallen in zijn eigen woning. Franse media schreven toen dat Tapie en zijn vrouw waren vastgebonden en mishandeld.


Olympique Marseille reageerde via de sociale media van de club verslagen op het overlijden van oud-voorzitter Bernard Tapie. "L'Olympique de Marseille heeft met diepe droefenis kennis genomen van het overlijden van Bernard Tapie. Hij laat een grote leegte achter in de harten van de inwoners van Marseille en zal voor altijd een legende van de club blijven. Al ons medeleven gaat naar zijn familie en zijn naasten."Voor de Tweet van dit Artikel klik hier
Bron: www.hln.be