Bert (65) kweekt zwarte frambozen: ‘Goed tegen kanker, maar vooral lekker’.

09-07-2021 18:47Auteur: René Pennock - gelderlander.nl
Bert Neijland tussen zijn kersenbomen. 

Foto: Jan Ruland van den Brink.

MIJN HOBBY": Ik ben dol op kersen. We hadden vroeger thuis al kersenbomen", vertelt Bert Neijland (65), high frequency-technicus uit Silvolde. "Het was altijd een strijd, wie is eerst, de vogels of wij. Wij dus niet." 


Berts tuin midden in het dorp is smal, maar wel 200 meter lang. "In een Amerikaans blad las ik over Upright Fruiting Offshoots. Ik wilde wel zo'n 'ufo'-kersenproeftuin aanleggen. Je plant de bomen schuin, onder een hoek van 45 graden. Op de bovenkant van de horizontale takken ent je andere kersenboomloten.


De boom blijft dan laag en je kunt de kersen zonder ladder plukken. Bovendien gooi je er makkelijk een net overheen tegen de vogels. Ik heb nu een kleine 50 kersenbomen van twaalf verschillende rassen staan. Een prachtig schouwspel, als ze in bloei staan! Ik heb acht tot tien weken lang verse kersen. Sommige lijken wel pruimen, zo groot."


Beter slapen:


Bert ging op zoek naar meer informatie. "Je gaat lezen. Als ik iets onderzoek doe ik het goed. Kersen bleken kerngezond zijn. Ze bevatten veel vitamine C en antioxidanten en dat is goed tegen kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en ontstekingen. Bovendien zit er melatonine in, waardoor je beter slaapt.


Toen ik verder las, ontdekte ik dat zwarte frambozen nog veel gezonder zijn dan kersen. Er zitten meer dan vierhonderd verschillende anthosianen in, vooral cyanidine, en polyfenolen.


Volgens Amerikaanse onderzoekers is dat werkzaam tegen kanker. Eén op de drie mensen krijgt met die akelige ziekte te maken, dus ik vroeg me af of ik er wat tegen kan doen. Het zou toch fantas­tisch zijn als het navolging krijgt, dat we zo zelf kunnen zorgen voor minder kanker en minder ziektekos­ten?'Dit is veel beter'


Ik heb nu vier zwarte framboosrassen geplant, die wil ik veredelen. Mijn tuin is groot genoeg en ik kan er ook bloemen in zetten, maar dit is veel beter. Ik vertel iedereen hoe gezond ze zijn.


Het zou toch fantastisch zijn als het navolging krijgt, dat we zo zelf kunnen zorgen voor minder kanker en minder ziektekosten? Zelfs als je alleen maar een balkon hebt kun je een zwarte frambozenstruik neerzetten."


Lekker:


Volgens Bert zijn kersen en zwarte frambozen niet alleen gezond, ze zijn vooral ook erg lekker. "Wat ik overhoud vries ik in, ik smul er het hele jaar van, tot 600 gram per dag. Ik maak ook zwarte frambozenlikeur en zwarte frambozengelei, een traktatie op het ijs!"
Bron: www.gelderlander.nl