Bestrijdingsmiddel blijft toegestaan op gronden provincie.

01-07-2020 16:42Auteur: Jean van Hoof - 1limburg.nl     

glyfosaat (30 jun 2020)
Foto: iStock.
Er komt geen verbod op het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat op gronden die in bezit zijn van de provincie en worden verpacht.


Een motie van GroenLinks waarin daarom werd gevraagd, werd met 30 tegen 17 stemmen verworpen. Behalve van GroenLinks kreeg de motie steun van SP, PvdA, D66, Partij voor de Dieren en 50Plus. Volgens de motie zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is en dus schadelijk voor de gezondheid van de mens.Bier en bloem:

Ook vervuilt het middel het grondwater en is schadelijk voor de bodem en waterdieren. En is het in levensmiddelen zoals bier en bloem teruggevonden, zo staat in de motie.Kringlooplandbouw:

De indiener ervan, GroenLinks statenlid Kathleen Mertens, vindt een verbod van glyfosaat op provinciale gronden ook passen bij het streven naar milieuvriendelijke en duurzame kringlooplandbouw. "Ook daarom moeten we snel een einde maken aan het gebruik van chemische middelen in de landbouw", aldus Mertens.Angst overheerst:

Tegen haar motie stemden CDA, Forum voor Democratie, PVV, VVD en Lokaal-Limburg. Statenlid Nico Vincken van Forum is van mening dat de angst overheerst als het om glyfosaat gaat. "Het vermeende gevaar is alleen maar gebaseerd op vermoedens en vage geruchten dat het lymfeklierkanker zou kunnen veroorzaken", zo stelt hij.Standbeeld:

VVD-statenlid Herman Nijskens noemt glyfosaat "het beste bestrijdingsmiddel dat de mensheid ooit gehad heeft". Want in zijn ogen wordt met een relatief zeer gering effect op het milieu onkruid bestreden. "De uitvinder van glyfosaat verdient een standbeeld dat groter is dan de Eiffeltoren", zo verklaart Nijskens.
Bron: www.1limburg.nl