Betere kansen bij kanker in de lever.

13-08-2022 17:24

 

 

 

 

Onze verhalen.

 
 
Onze lever is een bijzonder orgaan: als je hier een deel van wegsnijdt, groeit er in de meeste gevallen weer een stuk nieuwe lever aan. Als iemand kanker in de lever heeft, kun je het aangetaste stuk van de lever dus operatief verwijderen. Maar dat kan alleen als er minimaal 30% lever overblijft. Voor veel patiënten met een te kleinere restlever betekent dit dat ze niet geopereerd kunnen worden. Maar dankzij internationaal onderzoek vanuit het Maastricht UMC+ zijn de behandelmogelijkheden van kanker in de lever nu aanzienlijk uitgebreid.

Sinds 1986 kan bij patiënten die een lever-operatie nodig hebben en een te kleine rest-lever hebben, de aanvoer van bloed worden afgesloten in het aangetaste deel van de lever. Het gezonde deel gaat dan groeien met wel 10% in 6 weken. Op deze manier ontstaat uiteindelijk voldoende ‘rest’-lever om het zieke gedeelte operatief veilig te verwijderen. Maar helaas werkt deze aanpak alleen maar goed genoeg bij slechts 60% van de patiënten.

 

 

 

 

Arts en onderzoeker Remon Korenblik.

 

 

 

 

Remon Korenblik:


We hebben samen een nieuwe bladzijde aan de behandeling van kanker in de lever toegevoegd

Financiering DRAGON-onderzoek

 

 


KWF Kankerbestrijding financiert tot nu toe de eerste twee DRAGON-onderzoeken. Er is echter nog veel meer geld nodig voor vervolgonderzoek. Financiering voor internationaal onderzoek is lastig te vinden. Maar het onderzoeksteam van het MUMC+ heeft onlangs toch samen met een chirurg-onderzoeker uit Ottawa, een subsidie van ongeveer €500.000 in Canada binnengehaald. Daarmee kunnen twaalf extra Canadese ziekenhuizen meedoen aan het onderzoek. Ook gaan de onderzoekers met deze financiering een economische evaluatie van deze behandeling uitvoeren.

 

 

Leverkanker:


Kanker in de lever komt vaak voor en in veel gevallen gaat het om uitzaaiingen van andere soorten kanker, bijvoorbeeld dikkedarmkanker.


 

Meer Informatie

 

 

 

 

Nieuwe aanvullende techniek:


Arts en onderzoeker Remon Korenblik onderzoekt samen met hoofdonderzoeker chirurg-oncoloog Ronald van Dam en interventieradioloog Christiaan van der Leij een extra behandelmogelijkheid bij kanker in de lever: “Het nieuwe idee van dit zogenaamde DRAGON-onderzoek was om niet alleen de aanvoer af te sluiten maar om tegelijk ook de afvoer van bloed vanuit de zieke zijde van de lever te blokkeren. In de hoop dat er dan sneller meer nieuwe lever zou gaan groeien. Uit ons onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is: Waar voorheen 60% van de patiënten binnen 6 weken geopereerd konden worden, kan dit nu al vaak al veel sneller. Uit de eerste resultaten blijkt dat tot 95% van de patiënten met een aanvankelijk te kleine restlever de uiteindelijke operatie kunnen ondergaan ”

Dit is natuurlijk heel goed nieuws en een grote stap vooruit. In 42 ziekenhuizen, verspreid over 17 landen is deze techniek inmiddels bij 90 patiënten succesvol toegepast. Inmiddels hebben zich 70 ziekenhuizen bij de onderzoeksgroep aangesloten. Maar Remon is nog niet klaar: “De volgende stap is om in een geloot gerandomiseerd onderzoek, “de DRAGON 2 trial”, de veiligheid en effectiviteit van deze behandelingen verder te onderzoeken. Want pas dan komen er wereldwijde richtlijnen voor en kan deze techniek als standaardzorg worden ingevoerd. Ook willen we nog onderzoeken voor welke andere soorten van kanker in de lever deze behandeling effectief is. Ik verwacht dat we over pakweg vijf jaar zeker weten of deze techniek zo succesvol wordt als we nu denken en hopen. Want dan zou dit echt een enorme vooruitgang betekenen in de behandeling van patiënten met uitzaaiingen in de lever en patiënten met primaire leverkanker.”

 

 

Een nieuwe bladzijde toegevoegd:


Voor zijn onderzoek won Remon Korenblik onlangs de ‘Ziedses des Plantesprijs’ van de Nederlandse Vereniging voor Interventie Radiologie en Philips. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het meest innovatieve onderzoek in de interventie-radiologie. “De prijs voelt voor mij als een enorme opsteker en extra motivatie om door te gaan met het onderzoek. We zijn immers nog lang niet bij het eindpunt. Drs. Korenblik hoopt aankomend jaar te promoveren en daarna in opleiding tot chirurg te komen. Maar ook dan blijft hij bij het leveronderzoek betrokken: “Met onze eerste 70 ziekenhuizen vormen we een krachtig netwerk, waardoor we hard vooruit kunnen gaan. We hebben samen een nieuwe bladzijde aan de behandeling van kanker in de lever toegevoegd.”

 

 

‘Mijn gevecht werd beloond; ik kreeg een nieuw leven’

 
 
 
 
Cezar Oroviceanu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Cezar Oroviceanu:


Mijn vrouw liet me beloven om tot het einde te vechten omwille van onze zoon. En van mijn ouders heb ik geleerd dat je je altijd aan je beloften moet houden.

 
 

MUMC+ Comprehensive Cancer Centre:


Mensen met kanker kunnen terecht in het MUMC+ Comprehensive Cancer Center. Daar bieden wij de best mogelijke zorg voor mensen met (een vermoeden van) kanker en goedaardige bloedziekten. Elk ziektebeeld behoort toe aan een zorglijn. Een zorglijn bestaat uit de onderdelen diagnostiek, behandeling en nazorg. Voor uw gezondheid werken wij samen. Met behandelaars en onderzoekers binnen, maar ook buiten onze organisatie.

 

 

Ga naar de Website

 
 
 
 
Cezar Oroviceanu (49) liet zijn gezin in Roemenië achter om in Maastricht als elektromonteur te werken. Hij woont in een monteurspension in Tüddern, net over de Duitse grens. “Op 28 januari 2020 kreeg ik op het werk plotseling hevige buikpijn. Met een ambulance werd ik naar het Maastricht UMC+ gebracht. Daar kreeg ik tot mijn verbijstering te horen dat ik een grote tumor in mijn darmen had met onbehandelbare uitzaaiingen in de lever. Volgens de arts had ik nog maar twee weken tot maximaal twee maanden te leven. Mijn wereld stortte in elkaar. Ik wilde niet geloven dat de arts gelijk had en liet me in mijn vaderland opnieuw onderzoeken. De diagnose was helaas precies dezelfde. Mijn vrouw liet me beloven om tot het einde te vechten omwille van onze zoon. En van mijn ouders heb ik geleerd dat je je altijd aan je beloften moet houden. Ik begon in Roemenië gelijk aan mijn eerste chemokuur, in de hoop dat dit de groei van de kanker zou afremmen.

Op advies van mijn vriend Peter Lijsen, die zelf helaas ook al ervaringsdeskundige op het gebied van kanker was, kwam ik voor mijn tweede chemokuur terug naar het MUMC+. Peter regelde ondertussen dat het uitzendbureau mij niet ontsloeg en dat mijn zorgverzekering bleef doorlopen. Na de chemo ging het beter met me en inmiddels was ik toch al mooi 9 maanden verder. De tumoren waren gekrompen maar de uitzaaiingen in mijn lever waren te groot om op de gebruikelijke manier te opereren. Ik kreeg het aanbod om mee te doen aan het door het MUMC+ geleide onderzoek naar de nieuwe behandelmethode van drs. Korenblik, dr. Van der Leij en dr. Van Dam, in een ultieme poging om sneller voldoende gezonde lever te laten groeien. Daar ben ik in overleg met Peter op ingegaan. Ik wilde me immers aan de belofte aan mijn vrouw houden: ik zou vechten! Voor haar en voor onze zoon.

 

Het werd een zware tijd. Bij mijn eerste operatie op 3 december werd de linkerzijde van mijn lever schoongemaakt van kanker. Op 18 december werden in een tweede, beperktere operatie, de aan- en afvoerende bloedvaten van het nog aangetaste deel van mijn lever afgesloten, zodat de schone linkerkant van mijn lever sneller zou bijgroeien. Mijn herstel na deze operatie ging heel moeizaam, maar mijn vrouw, mijn zoon en Peter hebben me hier samen doorheen geholpen. Op 8 februari 2021 kreeg ik mijn derde en grootste operatie: de aangetaste 70% van mijn lever werd verwijderd. Toen ze in april tenslotte mijn darmtumor gingen verwijderen, bleek de darmkanker dankzij de chemo al vrijwel helemaal verdwenen te zijn en werd ik kankervrij verklaard.

Vanaf dat moment begon ik stapje voor stapje, aan een nieuw leven. Het gevecht is nooit ten einde, maar deze ervaring heeft mijn leven wel totaal en ten goede veranderd. Ik heb nog veel last van de gevolgen van de chemo. Door de zenuwpijnen in mijn voeten loop ik soms als een dronkaard en heb ik altijd pijn in mijn handen. Maar ik ga nog steeds heel langzaam vooruit. Uiteindelijk hoop ik weer voldoende te kunnen gaan werken, zodat ik mijn gezin straks naar Nederland kan halen en ze een beter leven kan bieden. Dat was immers vanaf het begin mijn droom.

 

Ik ben mijn dierbare vriend Peter ontzettend dankbaar, want zonder hem en zijn praktische en mentale steun had ik het nooit gered. Ook de artsen, verpleegkundigen en chemo-makers van het MUMC+ waren echt geweldig voor me. Ik kan ze niet genoeg bedanken. Want ik besef heel goed dat ik in Roemenië geen schijn van kans had gehad.”

 

 

 

Bron: www.mumc.nl/actueel