Betere patiëntselectie en behandeling bij lokaal gevorderd longkanker.

10-12-2019 17:03Auteur:  Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink - medicalfacts.nl

Jaarlijks krijgen ruim 13 duizend mensen de diagnose longkanker. Een  kwart van deze patiënten heeft naast een tumor in de long ook  uitzaaiingen in de lymfeklieren tussen de longen. Dit stadium heet  lokaal gevorderd longkanker. Patiënten kunnen niet geopereerd worden,  maar moeten worden bestraald, bij voorkeur in combinatie met  chemotherapie. Ongeveer één op de drie patiënten geneest. Bestraling  veroorzaakt bijwerkingen, onder andere slikklachten doordat de  lymfeklieren direct naast de slokdarm liggen. Patiënten kunnen tijdelijk  niet meer goed eten en soms is een voedingssonde nodig.


Betere bestralingsbehandeling:

Van Diessen beoogt bij te dragen aan een betere bestralingsbehandeling  door enerzijds kenmerken te identificeren die het terugkomen van  kankercellen in de long, maar ook in de lymfeklieren voorspellen.  Anderzijds zijn verschillende aanpassingen van de bestralingsdosis  onderzocht.


Hogere dosis:

Van Diessen concludeert dat de tumor in de long vaker terugkomt dan uitzaaiingen in de lymfeklieren. Daarom lijkt het beter om de longtumor met een hogere dosis te bestralen. Hogere bestraling geeft wel meer  bijwerkingen op de korte en lange termijn, zo blijkt uit het onderzoek. 


Deze toename valt binnen vooraf gestelde limieten. In het onderzoek is  ook gekeken naar het effect van een lagere bestralingsdosis op de  lymfeklieren gecombineerd met het verkleinen van de bestralingsmarges.  Deze aanpassingen veroorzaken beduidend minder bijwerkingen, zoals  slikklachten, en ook is het veilig: de lymfeklier-uitzaaiingen komen  niet vaker terug.+
Bron: www.medicalfacts.nl