‘Betonnen Wouter (32)’ uit Oldenzaal heeft longkanker, maar traint desondanks voor marathon.

26-05-2020 19:24


Auteur: Harry Jutten - tubantia.nl/oldenzaal.Wouter Hofste (links) op de foto samen met zijn broer Maarten:

Wouter Hofste (links) op de foto samen met zijn broer Maarten: "Er zitten ook heel forse donaties bij, dat had ik nooit verwacht."

Foto: Robin Hilberink.

OLDENZAAL - Oldenzaler Wouter Hofste kreeg in oktober 2019 de diagnose longkanker. Hij maakt zijn bijnaam Betonnen Wouter helemaal waar door een stevige sportieve uitdaging aan te gaan en tegelijk zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Oldenzaalse kinderen openden de acties met een kleurrijk straatfestijn.

'Hard als beton' slaat in het geval van Wouter (32) vooral op zijn taaie karakter en zijn doorzettings- en uithoudingsvermogen. "Die bijnaam is ooit een keer in de vriendengroep ontstaan", zegt zijn broer Maarten Hofste, die net klaar is met het uittekenen van de metersgrote letters 'BETONNENWOUTER.NL' op de straatstenen van de Hoefsmid in de Oldenzaalse wijk Graven Es.


Een enthousiaste groep kinderen is alvast begonnen om de letters met stoepkrijt in te kleuren en vrolijk op te fleuren met eigen creativiteit. Het feestelijke spektakel heeft alles te maken met een actie van Wouter Hofste en broer Maarten om zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor het KWF.


"Ik had gehoopt om tot zo'n 5000 euro te komen voor kankeronderzoek, maar we zitten al op zo'n 8600 euro en we zijn nog maar anderhalve week bezig" stelt Wouter tevreden vast. Hij ziet de straat voor zijn huis langzaam steeds voller stromen met kinderen van de buren, familie, collega's en vrienden. 


6 december 2020 in Valencia:

Het voorlopige slotstuk van de online-actie moet in december de marathon van Valencia worden, waarvoor Wouter zich heeft ingeschreven. Wouter en Maarten hopen dat versoepelde coronamaatregelen tegen die tijd een dergelijk groot evenement mogelijk maken. "Het gaat wel om zo'n 30.000 lopers", vertelt Wouter.


Hij is inmiddels volop in training om op 6 december 2020 in zuid-Spanje in topconditie aan de start te staan voor de ruim 42 kilometer. Trainingsafstanden van vijftien kilometer vormen al geen probleem meer en hij hoopt eind juni 2020 de 25 kilometer aan te kunnen. Het aanstekelijke enthousiasme van Wouter en Maarten leidde al tot giften uit onverwachte hoek. Zo doneerde een klasgenoot uit de tijd van de basisschool een mooi bedrag. "Er zitten ook heel forse donaties bij, dat had ik nooit verwacht."


Meer acties volgen:Ik voel mij goed en ik kan nog jaren mee met beperkte bijwerkin­gen, maar het is wel chronisch.

Wouter Hofste, Hardloper met longkanker.In oktober van het vorige jaar kreeg Wouter de diagnose longkanker. De ziekte is genetisch bepaald en heeft niets te maken met zijn levensstijl of zijn werk als milieuadviseur. Wouter is blij dat hij nog niet te maken heeft met zware chemokuren. De huidige medicatie zit een trainingsprogramma niet in de weg en het perspectief voor de langere termijn is goed. Ook brengt de corona geen verhoogd risico mee. "Ik voel mij goed en ik kan nog jaren mee met beperkte bijwerkingen, maar het is wel chronisch", legt Hofste uit.


De actie met de straattekening is wat Wouter en Maarten betreft nog maar het begin van een reeks activiteiten om zoveel mogelijk geld in te zamelen. "Misschien dat we over een tijdje een pubquiz organiseren en zo zijn er nog meer dingen te bedenken", aldus Wouter. 


Wie de actie wil steunen kan dat via betonnenwouter.nl doen. Hierop is ook een beeldverslag te zien van de stoepkrijtactie.Bron: www.tubantia.nl