Bevolkingsonderzoek borstkanker in Asten.

16-01-2020 16:43


    


Het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker staat vanaf 27 januari 2020 in Asten.


"Ik ben blij dat ik heb meegedaan." Sandra Janssen is 50 jaar en heeft voor het eerst deel genomen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. "De eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker is wel even een momentje. Je denkt toch: 'Zo, nu hoor ik dus ook tot de risicogroep'.


Sandra Janssen is dit jaar 50 geworden en liet borstfoto's maken in het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Zuid. Gelukkig was de uitslag van Sandra goed.


"Voor mij is het goed afgelopen. Dat geldt helaas niet voor iedereen. Een van mijn buurvrouwen moest door voor vervolgonderzoek en bleek borstkanker te hebben. Gelukkig was ze er vroeg bij en kon ze nog behandeld worden. Als ze er niet zo vroeg bij was geweest, was het vast anders met haar afgelopen!"


Een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor dit gratis bevolkingsonderzoek. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2020 de vrouwen geboren in de jaren 1945 tot en met 1970.


Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten, een mammografie. Sandra: "Je hoort verschillende verhalen. De een zegt dat het onderzoek pijnlijk is, de ander vindt het juist meevallen." Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. "De laboranten in de bus waren heel vriendelijk en begripvol".


De röntgenfoto's worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto's onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto's ook vergeleken met de oude foto's.


Dankzij het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.


Vrouwen uit Asten met de postcodes 5721,5724 en 5725 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.


Het onderzoekscentrum is van 27 januari 2020 tot eind maart/begin april 2020 te vinden op de Lienderweg 55 bij evenemententerrein Loverveld, naast tennisvereniging ' t Root.


Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Asten 84,61%. Dit betekent dat er 2.325 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 45 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.


De informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur bereikbaar via tel. 088-0001340.


Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoekzuid.nlBron: www.siris.nl