Bevolkingsonderzoek borstkanker start begin december 2021 in Hoensbroek.

08-11-2021 17:13


Auteur: door redactie - limburger.nlBevolkingsonderzoek borstkanker start begin december in Hoensbroek

Foto ter illustratie.

Afbeelding: Koen Suyk.

Het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker staat vanaf begin december 2021 in Hoensbroek.Uitgenodigd worden vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar met de postcodes 6431, 6432 en 6433.


Het onderzoekscentrum is van begin december 2021 tot en met begin februari 2022 te vinden op het parkeerterrein bij sportcomplex 'In de Biessen' aan de Gravin van Schonbornlaan in Hoensbroek.


Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het onderzoek tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.


Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.


Mammografie:


Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto's en zoeken naar verdachte afwijkingen.


Uitnodiging tijdelijk later:


Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel.


Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere 2 jaar uitnodigen.


Tijdens de vorige ronde bedroeg de opkomst in Hoensbroek 69 procent en namen 2392 vrouwen uit de doelgroep hebben deel aan het onderzoek. Hiervan zijn 47 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.


Meer informatie:


De informatielijn is op werkdagen tussen 9 en 17 uur bereikbaar via tel. 088-0001388.


Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker staat op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl

Bron: www.limburger.nl