BIG Challenge haalt 1 miljoen euro op: 'Wij gaan door, ondanks alle coronabeperkingen'.

09-02-2021 17:00Auteur: Bas Lagschaar - pluimveeweb.nlBeeld: BIG Challenge

Ondanks Covid-19 heeft BIG Challenge, farmers against cancer, dit seizoen al 1.002.716 euro opgehaald. Dit geld is 100 procent gedoneerd aan KWF kankerbestrijding.


Met 331 deelnemers startte BIG Challenge de editie voor 2020. Vanwege Covid-19 kon de Alpe d'HuZes in juni 2020 niet door gaan. Ook konden vele geplande evenementen, opgezet om geld in te zamelen, niet doorgaan. Volgens de organisatie gingen boeren en mensen uit de agri- en foodsector gingen niet bij de pakken neerzitten. "Geld voor onderzoek naar kanker blijft immers broodnodig. Kanker stopt niet door corona", schrijft de organisatie.


Creatieve acties:


In de bijzondere coronatijd organiseerden BIG Challenge-deelnemers verschillende acties. Van (online) tweedehands spullen verkoop, kerstacties, verkoop van worstenbroodjes, soep, uienstrengen tot een online quiz; op allerlei creatieve manieren is er geld ingezameld. De merchandise is uitgebreid met BIG Challenge mondkapjes die gretig aftrek vinden.


Dit gigantische bedrag hebben de 331 Alpe d'HuZessers en Alpe d'HuZussers, allen verbonden aan de agri- en foodsector, vanaf oktober 2019 ingezameld. De editie van 2020 kon niet doorgaan maar het inzamelen ging door. BIG Challenge is en blijft een van de grootste fondsenwervers voor KWF.


'Opgeven is geen optie'


De boeren staan midden in de samenleving en willen bijdragen aan de strijd tegen kanker. Dat is de afgelopen 13 jaar wel gebleken. Herman Houweling startte BIG Challenge in 2009. Hij had kanker en wilde de boeren positief in het daglicht zetten en veel geld ophalen voor KWF onder het motto Farmers are Cool. BIG Challenge is, na zijn overlijden, verder gegroeid en heeft nu in totaal al ruim 11 miljoen euro opgehaald.


"BIG Challenge zijn we samen; niet alleen op de berg maar het hele jaar door. Helaas is alles anders in dit bijzondere jaar. Maar wij gaan door, ondanks alle coronabeperkingen. Als voedselmakers maken we elke dag gezond en veilig eten voor iedereen. Ook dat moet doorgaan. Wij staan als boeren midden in de samenleving en willen graag bijdragen aan de strijd tegen kanker", zegt Marian Claessens, legpluimveehoudster, oud-deelnemer en lid stuurgroep BIG Challenge.


Verbondenheid:


Door deelname aan Alpe d'HuZes willen Nederlandse boeren laten zien dat niet alleen de bedrijven, de gezondheid en het welzijn van de dieren hen aan het hart gaat, maar dat ze willen helpen te voorkomen dat mensen overlijden aan kanker. Een op de drie Nederlanders krijgt kanker. Kankerbestrijding en aandacht voor de kankerpatiënt zijn hard nodig, ook nu.


Alpe d'HuZes is opgericht om de onmacht die ontstaat bij kanker om te zetten in kracht onder het motto 'opgeven is geen optie'. Een citaat uit de brief van KWF: "Hermans BIG Challenge team is sinds jaar en dag een topteam. Het grootste aantal deelnemers en het team met de hoogste opbrengst. Het is ieder jaar weer heel bijzonder om te zien dat jullie als groep met zoveel kracht verbonden zijn met elkaar."
Bron: www.pluimveeweb.nl