Bijna 600 Twentse jongeren haalden alsnog de HPV-prik.

05-03-2023 16:54

 

 

Auteur: Lucien Baard - ad.nl/enschede

 

 

De inhaalactie bij de GGD voor het HPV-vaccin in Enschede

De inhaalactie bij de GGD voor het HPV-vaccin in Enschede.

Foto: Reinier van Willigen.

 
 
 
 
 
 
 
 
De GGD Twente heeft zaterdag in Enschede alsnog 558 jongeren kunnen vaccineren tegen het HPV-virus. In een poging meer jongeren te bereiken werd een extra gratis inloopdag gehouden.
 
 
 
Het HPV-virus kan diverse soorten kanker veroorzaken. Baarmoederhalskanker is daarvan het bekendst, maar ook mond-, keel-, endeldarm- en peniskanker.
 

Meisjes krijgen op hun 12 jaar via het rijksprogramma een uitnodiging voor de prik. Ongeveer 50 procent van hen heeft die niet gehaald. Jongens krijgen via de programma dit jaar voor het eerst ook een hpv-inenting aangeboden vanaf hun 12e.

 

 

Inhaalslag:


De actie zaterdag 4 Maaart 2023 bij de GGD was bedoeld als inhaalslag. Gericht op de jonge vrouwen van 19 tot en met 27 jaar, die eerder de vaccinatie afsloegen. Maar daarbij konden ook de jongemannen in die leeftijd aanhaken, omdat zij nog helemaal geen kans hebben gehad op een HPV-prik. De hele dag liepen jongeren binnen. Hoeveel van de 558 jongens waren is niet bekend; de GGD heeft dat niet bijgehouden.
 
 

Uitstelgedrag:


Dinsdag gaat de GGD deze extra inloop prikdag evalueren. Mogelijk komt er nog een keer zo’n actie. GGD-coördinator Judith Keizers: „We weten dat deze doelgroep moeilijk te bereiken is. Veel jongeren stellen zo’n vaccinatie ook steeds maar uit, om welke reden dan ook. Terwijl de prik voor hen wel van grote waarde is. Het vaccin beschermt tegen vormen van kanker die vaak op wat latere leeftijd ontstaat.”

 

 

Nu nog gratis:


Om het aantrekkelijker te maken konden de jongeren zaterdag in Enschede terecht zonder afspraak. Maar de vaccinatie is dit jaar ook nog gratis. Daarna kost het tussen de 300 en 400 euro.

Dat betekent dat er wel enige tijdsdruk is. „Je hebt twee prikken nodig en daar moet 5 maanden tussen zitten. Dat betekent dat ze eind mei toch wel de eerste prik gehaald moeten hebben.

 

 

Een afspraak maken kan op www.hpvafspraak.nl

 

 

 

Bron: www.ad.nl