Bikers komen in Haaksbergen in actie voor terminaal zieken. Soms is het hun laatste rit: ‘Daar krijg ik kippenvel van’.

05-08-2021 20:07Auteur: Esther Rouwenhorst - tubantia.nl/haaksbergenRijden voor Geluk bracht in 2019 in Rekken 4150 euro op voor WensAmbulance Oost-Nederland. Vanaf dit jaar wordt het evenement met motortoertocht in Haaksbergen gehouden. 

Foto: Reinier van Willigen.


HAAKSBERGEN - Zo'n driehonderd bikers hopen terminaal en langdurig zieken zondag een onvergetelijke dag te bezorgen. Op motoren, trikes en choppers - waarvan sommige met zijspan - toeren zij door Twente. WensAmbulance Oost-Nederland rijdt mee.


De toertocht is onderdeel van het tweedaagse evenement Rijden voor Geluk, een initiatief van Chopper Customer Vrienden (CCV). Een club van 74 motorfanaten uit de omgeving van Enschede en Hengelo die er regelmatig op uit trekt. "We organiseren al tien jaar motorritten", zegt organisator Willem Schippers. "Sinds vijf jaar voor een goed doel, vanaf 2019 is dat WensAmbulance Oost-Nederland."


Die rijdt zondag 8 Aug 2021 met acht ambulances mee, één is gereserveerd voor Casper Meurs uit Apeldoorn. "Een man die altijd zelf meereed met kinderen in de zijspan. Vorige week had ik hem huilend aan de lijn. Hij heeft een hersentumor en is uitbehandeld, rijden mag niet meer. Daar word je wel even stil van."


Toch is Meurs er ook deze vijfde editie van Rijden voor Geluk bij. Een wensambulance haalt hem zondag op van huis. "Onder begeleiding van een aantal motorrijders", vertelt organisator Schippers. "Het wordt zijn laatste rit. Hij zei: 'Nu kan ik toch nog een keer meerijden.' Daar krijg ik kippenvel van, dit is waar wij het voor doen."


Nieuwe herinneringen:


En zo zijn er meer verhalen waar Schippers een brok van in zijn keel krijgt. Zoals die over de vrouw die twee jaar geleden meereed in een wensambulance. "De laatste kilometers van de toertocht zat ze in een zijspan." De foto die van dat moment werd gemaakt, siert een poster van Rijden voor Geluk. "Ze belde om te vragen of ik zo'n poster voor haar had. Die wilde ze aan haar zus geven, als herinnering aan haar. Voor als ze er niet meer zou zijn." Zondag 8 Aug 2021 maakt de vrouw nieuwe herinneringen, ze is er opnieuw bij meldt Schippers. "Liggend in een wensambulance. Onlangs viel ze van de trap en heeft ze haar nek gebroken."Het wordt zijn laatste rit. Hij zei: 'Nu kan ik toch nog een keer meerijden.' Daar krijg ik kippenvel van.

Willem Schippers, organisator Rijden voor Geluk.
"Hoe ziek de mensen ook zijn, ze hebben de hele dag lol en plezier", zegt de organisator die al dagen met vrijwilligers in de weer is om het evenement van komend weekend op de kaart te zetten. Want Rijden voor Geluk is meer dan een toertocht alleen.


Op zaterdag 7 Aug 2021 is er vanaf 09.00 uur een markt op het terrein van VV Haaksbergen aan de Scholtenhagenweg 44.


"Met nieuwe en tweedehands artikelen, een springkussen voor kinderen en een antieke draaimolen. Echt een heel mooi ding."Meerijden in zijspan:


Om 12.00 uur begint bovendien de trikerun. "Met supermooie machines die in een soort treintje door het centrum van Haaksbergen gaan. Kinderen en volwassenen met een beperking mogen meerijden." Disney-helden Mickey en Minie Mouse, de mascottes van de trike-run, stappen ook op.


Minuut stilte:


De toertocht zondag 8 Aug 2021 begint om 11.30 uur op het terrein van VV Haaksbergen.


"Met als het weer een beetje meezit zo'n 300 deelnemers. Wensambulance uit heel Nederland sluiten aan. De stoet gaat dan naar de Pancratiuskerk aan de markt, waar een minuut stilte in acht wordt genomen. Om de onlangs overleden grondlegger van Stichting Ambulance Wens en mensen die ooit mee mochten rijden te herdenken", zegt Schippers.


In 2019 werd met het evenement in Rekken 4150 euro opgehaald voor WensAmbulance Oost-Nederland. Ruim voor het startschot dit jaar is er al 11.023 euro ingezameld. De uiteindelijke opbrengst wordt zondagmiddag 8 Aug 2021 bekendgemaakt. Zie ook rijdenvoorgeluk.nl
De organisatie van Rijden voor Geluk verwacht zondag zo'n 300 deelnemers op motoren, trikes en choppers. Eens zo veel als twee jaar geleden in Rekken.

De organisatie van Rijden voor Geluk verwacht zondag zo'n 300 deelnemers op motoren, trikes en choppers. Eens zo veel als twee jaar geleden in Rekken. 

Foto: Reinier van Willigen.

Bron: www.tubantia.nl