‘Bikkel’ Kyano (11) loopt jaar lang in korte broek voor KiKa: ‘Ik wilde gewoon eens wat goeds doen’.

27-03-2022 17:00

 

Auteur: Ben Lensink - tubantia.nl/haaksbergen

 

 

Kyano met de opbrengst van de actie tot nu toe. Op 31 maart gaat hij het geld tellen en overmaken naar KiKa. 'Ik denk tussen de 200 en 300 euro'. 

Foto: Ben Lensink.

 

 

 

 

HAAKSBERGEN - Eind deze maand is het zover, dan heeft de 11-jarige Kyano uit Haaksbergen precies een jaar lang in de korte broek gelopen voor zijn actie voor KiKa. Dan gaat hij tellen hoeveel hij kan overmaken. 

 

Het idee kwam een jaar geleden spontaan. „We zaten aan tafel en ik zei tegen mijn moeder: ik wil eens wat goeds doen!”, vertelt hij Kyano. Samen bespraken ze wat dan het goede doel zou moeten zijn. „Ik noemde er een aantal  op, waaronder KiKa. Dat sprak hem meteen aan, omdat het over kinderen gaat”, voegt moeder Natasja Bakker (43) toe.

 

Net zo vlot als het goede doel was gekozen, wist Kyano met welke actie hij zoveel mogelijk geld wilde inzamelen voor de strijd tegen kinderkanker. „Ik zou een jaar lang in korte broek gaan lopen”, vertelt de tiener over zijn tegenprestatie. „Later las ik op de site van Kika over een korte broeken-actie. Maar die gaat over een dag of een week. Ik wilde het echt een jaar volhouden.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 

De oproep aan passerende wandelaars en fietsers aan de Knoefweg. 

Foto: Ben Lensink

 
 
 
 
 
 
 
Kyano liet er geen gras over groeien en begon een dag later, op 31 maart. De lente was nog maar net begonnen en in de vroege ochtend kon het nog best een paar graden vriezen. „Maar de fietstocht naar school was wel goed te doen hoor”, blikt Kyano terug. „Maar ik vroeg me wel af hoe het straks in de winter zou gaan, als het echt vriest.” Hij had mazzel, het bleef een zachte winter. Ooit een keer overgeslagen? „Nee”, verzekert de Haaksbergse tiener. Moeder schudt overtuigend nee. „Hij is een bikkel en gaat er ook echt voor als hij zich zoiets in z’n hoofd haalt.”

Bij de uitrit van de woning aan de Knoefweg brengt Kyano zijn actie onder de aandacht van fietsers en wandelaars. Met punaises is een briefje met uitleg op de weidepaal geprikt:  ‘Hallo, mijn naam is Kyano en ik ben 11 jaar oud. Ik wil graag geld inzamelen voor de stichting Kika. Dit ga ik doen door een jaar in de korte broek te lopen. Alle kleine muntjes helpen’.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Behalve geld werden ook aardige briefjes en een lief steentje in het geldkistje gegooid.  

Foto: Ben Lensink

 
 
 
 
 
De elfjarige doorzetter heeft een foto bijgevoegd, het geldkistje in het gras gezet en met een geel lint vastgeknoopt aan het prikkeldraad. Kyano: „Bij het begin van de actie heb ik zelf een paar muntstukken in het kluisje gelegd. Dat staat beter. De meeste zijn toen gestolen. Enkele 5-eurocenten bleven over.” Hij liet zich er niet door uit het veld slaan. Al snel bleek het ‘kluisje’ aan de zandweg regelmatig goed gevuld. „Ook met papiergeld”, zegt hij trots.

Kyano toont de buit tot nu toe: twee plastic potten zitten goed vol. Tussen de munten zit ook een flink aantal briefjes van vijf euro. Volgende week donderdag gaat hij tellen. „Tussen de 200 en 300 euro”, schat hij zelf. En nog eens 140 euro via zijn eigen pagina op de Kika-site. 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Het geldkistje waar ook een enkele keer geld uit werd gestolen. 

Foto: Ben Lensink

 
 
 

 

De Knoefweg, waar Kyano woont, is geliefd bij wandelaars en fietsers. Die gooien niet alleen een geld in het ‘kluisje’,  maar ook enveloppen met geld en kaartjes met bemoedigende en lovende teksten in de brievenbus. Kyano bewaart ze allemaal. Net als het geluksteentje: gekleurd aan de ene kant en op de andere: ‘voor jou’.

 

De laatste loodjes wegen normaal gesproken het zwaarst, maar niet voor Kyano. De maand maart was zelden zo zonnig, dus is het goed te doen in korte broek. Alleen de ochtend is nog wel eens koud. En zijn moeder kwam er achter dat het in de winter best lastig is, ergens een korte broek te kopen, vertelt ze lachend. 

 

 

 

 

Bron: www.tubantia.nl