Bizar verhaal: Bossche Jan zou doodgaan aan kanker, maar die diagnose klopte niet.

28-12-2021 15:30Auteur: Marèl Holtermans - indebuurt.nl/denbosch • Foto: Joris' Kerstboom.
 • Wat moet je doen als je te horen krijgt dat je nog maar een paar maanden te leven hebt? Jan uit Den Bosch weet het wel. Hij moest en zou positief blijven. Toch kreeg zijn leven een bizarre wending: Jan bleek niet terminaal te zijn. In de laatste aflevering van Joris' Kerstboom deed hij samen met zijn vrouw zijn verhaal.


  Het leven van Jan kleurde in een keer gitzwart: hij kreeg de diagnose kanker. De cellen zouden uitgezaaid zijn naar zijn botten. "Ik kreeg eigenlijk een uitgesteld doodvonnis, terminaal, niet meer te redden", vertelt hij. Toch stortte zijn wereld niet direct in. Doodnuchter zei hij tegen anderen dat specialisten vertelden dat hij ernstig ziek was, zonder heel verdrietig te zijn. Jan: "Ik kon niet sip zijn, want ik voelde me gewoon goed. Ik had nergens last van."


  Een nieuw huis:


  Hoewel Jan geen moeite had met het doodvonnis, kwam de diagnose voor zijn vrouw heel hard aan. "Ik was al naar een ander huis aan het kijken, want ik wilde niet alleen achterblijven in dat grote huis met die grote tuin. Jan heeft mij heel erg moeten steunen. Hij zei dat ik positief moest blijven. Daarnaast vond hij het onzin om dit huis te verkopen. Dat bleek achteraf gezien waar te zijn."


  Tekst loopt door onder de Foto:


  Foto: KRO/NCRV Joris' Kerstboom.
  Naar een ander ziekenhuis:


  Jan weigerde zich neer te leggen bij de diagnose en besloot naar en ander ziekenhuis te gaan. Daar werd uitgebreider onderzoek gedaan. Na een botscan keken de artsen verbaasd op: Jan bleek geen kanker te hebben. "Ik had helemaal geen uitzaaiingen op de botten, maar ik had een andere zeldzame ziekte die niet agressief is. Daar kon ik gewoon oud mee worden. Kortom: ik ging helemaal niet dood. Zo zie je maar dat je nooit bij de pakken moet neerzitten."


  Jans vrouw kan de switch van diagnoses nog niet bevatten: "Ik knijp hem nog vaak om zeker te weten dat hij er is. Ik vind het onwerkelijk. We kijken voortaan nooit meer achterom, alleen maar vooruit."  Wil je het verhaal van Jan zien? Hier zie je de aflevering van Joris' Kerstboom terug.
  Bron: www.indebuurt.nl