Björn Soenens vertelt wekelijks over strijd tegen kanker op Radio 2 te België: ‘Doodgaan hoort erbij, maar ik ben er nog niet klaar voor’.

15-04-2023 17:31

 

 

Björn Soenens  Beeld Wannes Nimmegeers

Björn Soenens.

Beeld Wannes Nimmegeers

 

 

 

 

 

Enkele weken geleden kreeg VRT-correspondent Björn Soenens (54) te horen dat hij longkanker heeft. ‘Het leven veranderde in een flits’, zei hij daarover op Instagram. Bij Radio 2 vertelt hij wekelijks over zijn strijd en hoe dat verrassende en intense gevoelens naar boven brengt. ‘Eerlijk, het doet me nog liever leven.’

 

In het Radio2-programma ‘Wat een weekend’ vertelt Soenens voortaan hoe het voelt om te leven met kanker. De VRT-correspondent gebruikt een auto als metafoor voor zijn proces. “Ik ben als lichaam naar de garage gebracht. De keuring laat me even niet door. Eerlijk, het doet me nog liever leven”, klinkt het. “Je vecht voor lijfsbehoud.”

 

Toch voelt Soenens een enorme strijdkracht om niet als ‘ziek’ bestempeld te worden. “Soms wil ik negeren dat ik ziek ben. Ik voel me zo veel meer dan alleen maar gehavend, beschadigd, aangetast, op de afrit naar de dood.” Al ligt dat laatste niet in het vizier: “Doodgaan hoort erbij, maar ik ben er nog niet klaar voor. Laat dat duidelijk zijn.”

 

Kanker is nu een deel van zijn levensverhaal, beseft Soenens. “Dit is gewoon het leven zoals het is. Ik ga die pitstop niet overslaan.” Van een wake-upcall kan hij wel spreken, en dat wil hij graag doorgeven aan anderen. “Sta allemaal even stil. Er is in feite niets gezonder dan dat, dan even de tijd stop te zetten en even de oogkleppen van het leven af te zetten. Intussen, wees lief voor elkaar, zolang het kan.”

 

 

BEHANDELING:


Voor zijn behandeling komt Soenens tijdelijk terug naar België. Hij zal behandeld worden in het Universitair Ziekenhuis in Gent. Er wordt gehoopt dat hij begin juni 2023 weer aan de slag zal kunnen gaan als correspondent. Soenens woont en werkt al sinds 2017 in de Verenigde Staten waar hij voor VRT verslag doet.

 

Daarvoor was hij drie jaar hoofdredacteur van het tv-journaal.

 

 

LEES OOK:


Longkanker vastgesteld bij VRT-correspondent Björn Soenens: zeker tot begin juni 2023 niet meer op het scherm te zien

 

 

 

 

Bron: www.demorgen.be