Blaaskanker komt steeds vaker voor.

17-04-2019 18:59Auteur: Amazing Erasmus MC.mainImage          

Rokers schrikken van actie Erasmus MC.

Foto: Digitaal Dagblad.
Blaaskanker is onderbelicht en komt steeds vaker voor. Uroloog Joost Boormans van het Erasmus MC Kanker Instituut strijdt voor meer bekendheid en betere behandeling, omdat blaaskanker is de vijfde meest voorkomende kankersoort in Nederland.


Als het over de meest voorkomende kankersoorten gaat, wordt wel gesproken over 'The Big Four': borst-, prostaat- darm- en longkanker. Volgens Boormans is het de hoogste tijd om over


'The Big Five' te spreken: in 2016 kregen 6600 mensen de diagnose blaaskanker.


Toch gaat er naar verhouding minder aandacht en minder geld naartoe voor wetenschappelijk onderzoek. Boormans vindt dit verontrustend. "We hebben een flinke inhaalslag te maken."


Overlevingskansen bij blaaskanker zijn wisselend en worden kleiner in het geval van uitzaaiingen. ''Het is dan ook zaak om snel advies in te winnen als er symptomen zijn. Bloed plassen is een symptoom waar patiënten snel naar moeten laten kijken."


Als de tumor is doorgegroeid tot de spierlaag van de blaas, is er in het bijzonder veel reden tot zorg. "Als je een agressieve vorm van blaaskanker hebt, kan het zijn dat de blaas verwijderd moet worden. Dat kan betekenen dat een patiënt nooit meer op de natuurlijke manier kan plassen."


Roken vergroot de kans op blaaskanker. Boormans: "Dat roken longkanker veroorzaakt, weten we allemaal. Maar dat het ook de grootste risicofactor voor blaaskanker is, is veel minder bekend.


Het gif van een sigaret wordt opgenomen via de bloedbaan en uitgescheiden in je urine. Urine wordt tijdelijk opgeslagen in de blaas tot het moment dat we moeten plassen. Zo krijgen giftige stoffen de tijd om in te werken op de blaaswand en die kunnen daar kanker veroorzaken."
Bron: www.dagblad010.nl