Bob Rusthoven beleeft week als profwielrenner in Italië voor KiKa.

11-03-2020 17:26
            

Bob Rusthoven probeert 7500 euro bij elkaar te fietsen voor de Stichting Kinderen Kankervrij.

Foto: Bram Noordhuis.
APPINGEDAM: Bob Rusthoven uit Appingedam doet van 21 tot en met 26 juni 2020 mee aan de Giro di KiKa in Italië. Hij combineert daar zijn passie voor het bergop rijden met het inzamelen van geld voor het goede doel.

            

Rusthoven beschouwt het als zijn vakantie in het teken van het ophalen van geld voor de Stichting Kinderen Kankervrij. Maar het is zeker geen kwestie van overdag een lekker stukje fietsen en 's avonds gezellig met mekaar aan de borrel. "Je bent gewoon een week profwielrenner," weet de 54-jarige wachtchef bij Energy for Waste (EEW) in Delfzijl. Hij deed in 2017 ook al eens mee. "Het is prachtig maar slopend: elke dag opstaan om zes uur, om half acht op de fiets tot laat in de middag en verder bestaat je dag uit eten en slapen. De echte ontlading wacht pas bij de finish."


Stelvio, Gavia en en Mortirolo:

Het programma bewijst zijn gelijk. Er zijn eerst vier etappes door de Dolomieten. Die zijn tussen de 100 en 140 kilometer lang, waarbij er telkens tussen de 2000 en 3000 hoogtemeters moeten worden overwonnen. Donderdag wacht een reisdag. Dan gaat het 180 kilometer verderop naar het skigebied rond Bormeo. Vrijdag volgt dan het 'toetje' waarbij drie beruchte bergen moeten worden beklommen, de Stelvio, de Gavia en de Mortirolo, bekend van helse etappes in de Giro d'Italia, waarop Giro di Kika natuurlijk is gebaseerd. Deze etappe kan ook apart voor het goede doel worden afgelegd. 175 van de 350 deelnemers doen alleen die dag mee.


Bizar mooie natuur:

"Die laatste rit is echt episch. Het begint met de Stelvio, met meer dan 25 kilometer klimmen. Die 48 bochten ben je echt aan het aftellen. De Gavia is met 30 kilometer klimmen misschien nog wel zwaarder en dan komt de Martirolo, een echt gemene berg, met een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 13 procent. Op die bergen kun je het ook nog eens meemaken dat het beneden 30 graden is en boven -2 graden. Het is echt een superzware dag. In de Dolomieten is het ook pittig, maar daar heb je er ook nog oog voor dat je door een omgeving rijdt met een bizar mooie natuur."


Verhalen confronterend:

De avonden staan niet alleen in het teken van goed eten en herstel. Dan wordt de deelnemers nog eens extra duidelijk gemaakt waarvoor ze deze uitdaging zijn aangegaan. "Elke avond in het Kikacamp op de camping is er een praatje met beelden van de dag. Met veel close-ups van alle renners en opnames met een drone. Na het eten volgt er een verhaal van iemand die in zijn naaste omgeving een kind met kanker heeft meegemaakt. Die verhalen zijn steeds heel confronterend en emotioneel. Het is goed om te beseffen waarvoor je het doet. Ik had de eerste keer dat ik meedeed best wel moeite om mensen om geld te vragen. Door dat soort verhalen mee te krijgen wordt het makkelijker. Ik heb er zelf in mijn omgeving niet mee te maken gehad. De meeste mensen die meedoen wel. Het wordt dan een emotionele rollercoaster. Ik weet dat ik het geld niet inzamel voor mezelf, maar voor zaken als onderzoek, pijnbestrijding en voorlichting.


Elke Giro di Kika levert sinds 2014 tussen de 500.000 en een miljoen euro op."


Dochter Fleur mee:

De Damster krijgt tijdens de trip gezelschap van zijn 22-jarige dochter Fleur. "Zij was er in 2017 bij tijdens twee etappes en de finish. Het evenement heeft toen veel indruk op haar gemaakt. Ze draait mee in het ontbijt- en dinerteam voor alle fietsers."


Rusthoven maakte zelf deel uit van het acht leden tellende team Wattfietsen voor Kika. "In 2017 heb ik allerlei mensen ontmoet, met wie ik nu in het team zit."


Elke deelnemer moet minimaal 2500 euro sponsorgeld meebrengen. Rusthoven is al ver over dat bedrag heen, met ruim 4900 euro. "Mijn streven is eigenlijk 7500 euro. Vorige keer haalde ik 6800 euro op. Maar als je die grens van 7500 euro passeert, krijg je een gouden stuurbordje. En die wil ik wel graag hebben."


Knieblessure:

Het tekent de gedrevenheid van Rusthoven, die ook als sporter altijd het hoogste nastreefde. Hij speelde op hoog niveau voetbal in de Hoofdklasse bij Appingedam en kon ook als hardloper goed meekomen, op onder andere de marathon. Bij zijn voormalige club AV Fivelstreek komt een gevleugelde uitspraak van hem nog wel eens voorbij: 'je kunt beter wat sneller lopen, dan ben je er ook eerder vanaf'. Na een vervelende knieblessure moest hij het lopen, voetballen en tennissen laten schieten en kwam zijn wielrenhobby in 2018 ook even in gevaar. Inmiddels is hij weer flink aan het trainen. Vorig jaar maakte hij ruim 13.000 kilometer op de racefiets. Als voorbereiding op Giro di Kika maakt hij graag lange tochten, met een gemiddelde snelheid van rond de 34 kilometer per uur. Dat doet hij met fietsmaatjes en zijn club TC Marte Meo.


Het is hem gelukt om voor Italië een superlichte echte klimfiets aan te schaffen tegen een gereduceerde prijs. Jeroen Race en ATB uit Muntendam hoorde de reden van aanschaf en kwam met een fikse korting voor de racefiets van het Canadese merk Argon18.


Dineren voor het goede doel:

Om nog meer geld in te zamelen staan er nog enkele acties op stapel.


In de week van Giro di Kika, op 23, 24, 25 en 26 juni 2020, is er een statiegeldactie bij de Albert Heijn in Appingedam en op vrijdag 1 mei 2020 staat er dineren voor het goede doel op de rol bij Restaurant Dell'arte in Godlinze, van Roberto Santanera.


Het diner, voor de prijs van 39,50 euro (de helft is voor het goede doel), gaat gepaard met muziek en een verloting. Mangiare é Musica duurt van 21.00 tot 24.00 uur.


Boeken kan via: 0596-581100 of info@santanera.nl .


Voor meer informatie en doneren kan men terecht op: www.girodikika.nl/bob-rusthoven .Bron: www.noorderkrant.nl