Bon Boys-spits na zware chemokuur: ‘Ik speelde mijn eigen wedstrijd’.

24-02-2020 16:41


Auteur: Timo Oving - tubantia.nl/amateurvoetbal 

Bon Boys-spits Jeffrey Zijlstra overwon zaadbalkanker: "Dit was de belangrijkste overwinning van het seizoen."

Foto: Reinier van Willigen.
HAAKSBERGEN - Bij Jeffrey Zijlstra (21) werd eind vorig jaar zaadbalkanker geconstateerd. Vier zware chemo's kreeg de spits van Bon Boys. Een monoloog.

Fysiek gaat het weer de goede kant op, maar ik merk wel dat ik er een paar maanden uit ben geweest. Het was een woensdag in september toen ik erachter kwam. Ik werd wakker en had last tijdens het bukken en bewegen. Ik besloot naar de huisarts te gaan. Ik heb die week nog gewoon getraind met de jongens, maar toen ik alsnog werd doorverwezen naar het ziekenhuis wist ik dat het foute boel was."


Zaadbalkanker:

"Ik hoor het de dokter nog zeggen: 'Je hebt zaadbalkanker'. Dat kwam wel binnen. Ik vroeg mezelf af: ben ik nou diegene die dit overkomt? Zoveel beweging iedere week en dan dit te horen krijgen. Waarom? Het was echt even slikken. Ik praatte mezelf meteen moed in en zei dat het goed zou komen."


"Op diezelfde dag ging ik weer naar de club. Ik moest training geven aan de jeugd onder 15-1. Ik haalde de jongens bij elkaar in de kleedkamer en vertelde ze het. Het was muisstil. Het kwam hard aan. Ze kenden allemaal wel iemand met kanker, maar nu ging het om hun eigen trainer van nota bene 20 jaar. Ook binnen het eerste elftal vonden spelers het lastig. Logisch, het is moeilijk voor te stellen. Toch was het zo. Het was pure pech. Het overkwam me. Het overkomt in Nederland op jaarbasis 250 jongvolwassenen."Ik heb me wel afgevraagd hoe de jongens zouden reageren onder de douche, maar dat werd gelukkig niet ongemakke­lijk

Jeffrey Zijlstra.

 

Sportman:

"Nadat ik het nieuws had verspreid, volgde de operatie. Ik raakte een bal kwijt. Daarna was op een CT-scan een vlekje op de longen en lymfeklieren zichtbaar. Uitzaaiingen dus, ik moest aan de chemo. Ik kon kiezen uit een BEP-kuur van drie chemo's of vier keer een EP-kuur. Bij die eerste was er een risico dat mijn uithoudingsvermogen achteruit zou gaan. Ik ben een sportman, dus koos voor die van vier."


"Het waren weken die je niet mee wilt maken. Ik besloot het allemaal te accepteren, wat moest ik anders? De chemo hield in dat ik van maandag tot zaterdagochtend in het ziekenhuis moest blijven. Dat waren heftige dagen. Vooral bij de derde en vierde kuur zat ik er doorheen. Overgeven, weinig eetlust en haaruitval."


Onder de douche:

"Toen ze zeiden dat de chemo goed was aangeslagen, was ik héél blij. Bij Bon Boys had ik de eerste seizoenshelft gemist. De jongens verloren veel, maar bij de overwinningen was ik graag geweest. Maar goed, ik speelde mijn eigen wedstrijd en dat werd de belangrijkste overwinning van het seizoen. Inmiddels heb ik weer minuten gemaakt. Ik heb me wel afgevraagd hoe de jongens zouden reageren onder de douche, maar dat werd gelukkig niet ongemakkelijk."


"Nu ik dit heb meegemaakt, ben ik toch anders in het leven gaan staan. Ik wil me meer inzetten voor acties, zoals de Samenloop voor Hoop. Daarnaast organiseren we met de sportschool een spinningmarathon voor het KWF. Mentaal ben ik hier sterk uitgekomen. Ik ben altijd blijven herhalen dat het goed zou komen, dag in dag uit. Uiteindelijk heeft me dat er doorheen gesleept."


Zaterdag 29 februari 2020 houdt Kei-Fit Haaksbergen een spinningmarathon voor het KWF.


Er wordt zes uur lang gefietst. Om 11.00 uur begint de eerste sessie. Inschrijven kan per sessie via tel. 053 5725233 of mail: jespertenberge@hotmail.com  


Doneren zonder te fietsen is ook mogelijk.Het waren weken die je niet mee wilt maken. Ik besloot het allemaal te accepteren, wat moest ik anders?

Jeffrey Zijlstra. 

Bron: www.tubantia.nl