Boos op vrouwen die geen uitstrijkje laten maken.

21-01-2020 16:24


Auteur: Lex van Moorsel - 1limburg.nlDianne Schraven

Foto: L1
Dianne Schraven uit Neerbeek onderging zelf drie behandelingen tegen kanker en ze vindt dat iedereen mee moet doen aan bevolkingsonderzoeken.


In 2010 kreeg Dianne te horen dat ze uitgezaaide longkanker had. Eigenlijk een doodvonnis, maar ze leeft nog steeds.


Diagnoses:

De overlevingskans voor mensen met kanker neemt toe. Van alle mensen die dertig jaar geleden de diagnose kanker kreeg, was de kans dat ze nog vijf jaar zouden leven, minder dan de helft (42 procent). Maar anno nu ligt dat percentage op 65 procent. En daar komt ieder jaar 1 procent bij. Daar moet wel bij gezegd worden dat de kans op genezing afhankelijk is van de soort kanker. Vooral borst-, prostaat-, slokdarm- of bloed- en lymfeklierkanker zijn tegenwoordig beter te behandelen. Dat komt omdat diagnoses sneller kunnen worden vastgesteld, en de behandelmethodes sterk zijn verbeterd.Video: L1


Geluk:

Ook voor longkankerpatiënten zijn de behandelmethodes verbeterd. Maar het percentage patiënten dat nog leeft vijf jaar na de diagnose is nog steeds laag: 21 procent. Dus Dianne Schraven kan van geluk spreken dat ze er nog is. Dat wil niet zeggen dat ze genezen is. "Ik beschouw mijzelf als iemand met chronische kanker. En de gevolgen van de chemokuren die ik heb ondergaan zijn nog merkbaar, zo ben ik steeds erg snel vermoeid."


Lees ook:

Jonge vrouwen laten minder vaak uitstrijkje makenBoos:

Maar dat weerhoudt Dianne er niet van om zich in te zetten voor het Kankeronderzoekfonds Limburg. De strijd tegen kanker ligt haar na aan het hart. En als ze dan in het nieuws hoort dat vooral jonge vrouwen niet meedoen in het jaarlijkse bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, dan wordt ze boos. "Ja echt, dan maak ik me boos. Ze beseffen niet wat het is om kanker te krijgen. Het is de hel. dat is misschien te voorkomen als je er vroeg bij bent.


Dus doe mee aan die onderzoeken." Dianne Schraven weet waar ze het over heeft, na drie behandelingen met bestraling en chemo. Maar op de vraag of ze het een vierde keer zou doen, is het antwoord na enig nadenken: "Nee ik zou het niet meer doen. Maar dat hoeft ook niet. Ik word 86!"Bron: www.1limburg.nl