Borstkanker geconstateerd bij Esther Vergeer.

22-01-2020 17:22



Auteur: Sportredactie - ad.nl/andere-sporten



 

Aolstoeltennisster Esther Vergeer (38)

Foto: Rianne den Balvert.






Rolstoeltennisster: Esther Vergeer, voormalig paralympisch atleet en chef de mission van TeamNL voor de Paralympische Spelen van Tokio, is gediagnosticeerd met borstkanker.

,,Ik heb geen goed nieuws: er is bij mij borstkanker ontdekt", zegt de 38-jarige Vergeer. ,,Dat betekent dat ik me de komende tijd zal moeten richten op de behandeling en genezing hiervan. Tegelijkertijd hoop ik op diverse fronten ook zoveel mogelijk 'gewoon' door te blijven werken.

Alleen al omdat ik niet de hele dag bezig wil zijn met ziek zijn; ik hoop op die manier ook de nodige positieve energie te krijgen. Energie die ik juist nu goed kan gebruiken. Er zullen ongetwijfeld momenten zijn dat ik pas op de plaats moet maken en voor mijn gezondheid moet kiezen. Met de steun van mijn gezin, mijn familie en mijn collega's bij de Foundation, NOC*NSF en het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament, ben ik ervan overtuigd dat ik me hier doorheen sla."


Grootheid in rolstoeltennis:

Na het winnen van de Europese titel rolstoelbasketbal, koos Vergeer in 1998 voor tennis. Ze domineerde de sport jarenlang op een ongekende wijze. De Woerdense won 48 grand slam-titels in enkel- en dubbelspel en in totaal zeven keer olympisch goud op vier achtereenvolgende Olympische Spelen. In het enkelspel was ze over een periode van 10 jaar liefst 470 wedstrijden op rij ongeslagen. Vijfmaal werd Vergeer op het jaarlijkse Sportgala verkozen tot Paralympisch Sporter van het Jaar.


Boegbeeld:


Tekst gaat verder onder de Foto:



Esther Vergeer met haar gouden olympische medaille bij de Paralympische Spelen in 2012.

Foto: AP. 





Vergeer groeide al tijdens haar carrière al uit als boegbeeld van de paralympische sport. In 2004 richtte ze haar eigen foundation op, die kinderen en jongeren met een beperking stimuleert en helpt te sporten. Nog voor het einde van haar loopbaan werd Vergeer directeur van het in 2009 opgerichte rolstoelevenement bij het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. In 2013 lichtte ze op dat toernooi het einde van haar carrière toe, met de presentatie van haar biografie 'Kracht & Kwetsbaarheid'. Johan Cruijff en Roger Federer schreven een voorwoord.


In 2017 werd Vergeer benoemd tot chef de mission van het Paralympic Team NL. Ze leidde de equipe op de Winterspelen van Pyeongchang en heeft dezelfde rol voor de aanstaande Zomerspelen in Tokio. ,,Dit nieuws komt bij ons allemaal hard aan. Wij hebben Esther alle mogelijke steun toegezegd bij het traject dat zij nu in gaat", zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. ,,Wij kijken samen met haar hoe we met de inzet van goede ondersteuning en back-up de werkzaamheden gericht op de uitzending van TeamNL zo goed mogelijk voort kunnen zetten."


Vergeer zet zich al een half leven in voor de paralympische beweging. Als gastspreker en tijdens clinics wijst ze steevast


op het belang van acceptatie en normalisatie van paralympische sport en sporters. ,,Een handicap moet normaal zijn, nou ja, eerder vanzelfsprekend", zei ze eerder dit jaar in deze krant.




Esther Vergeer.

Foto: AP.





Bron: www.ad.nl