Borstkanker zet wereld op zijn kop, ook voor je naasten: ‘Spreek af wanneer je er níet over praat’.

17-10-2020 19:25Auteur: Carin Röst - ad.nl/gezondMarieke Breunesse: ,,Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.''

Marieke Breunesse: ,,Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.''

Foto: Erik van 't Woud.1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. Een diagnose die niet alleen de wereld van de zieke, maar ook die van de naaste op zijn kop zet. Marieke Breunesse van Borstkankervereniging Nederland helpt hen.

Waarom is het als naaste belangrijk om goed voor jezelf te zorgen?

,,De diagnose borstkanker zet je wereld op zijn kop. Er komen veel gevoelens bij kijken, denk aan angst, boosheid, stress en hulpeloosheid. Niet alleen bij de zieke zelf, maar ook bij naasten zoals de partner, kinderen, ouders of goede vrienden.

De gevoelens van naasten worden vaak niet herkend omdat de aandacht naar de zieke gaat. Als naaste denk je al snel: ik ben niet ziek, die ander is ziek, dus ik moet niet zeuren. Geef toe aan je verdriet en geef aan dat je zorgen hebt of ontzettend moe bent. Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.''Het is belangrijk om je eigen leven te houden. Ga zo veel mogelijk door met werk, sporten en hobby'sHoe doe je dat, goed voor jezelf zorgen?

,,Het is belangrijk om je eigen leven te houden. Ga zo veel mogelijk door met werk, sporten en hobby's, al is het maar een paar uur per week. Je houdt het beter vol als je niet alleen maar regelt en zorgt. Vraag ook hulp aan vrienden of bekenden met bijvoorbeeld boodschappen doen, koken of de kinderen halen. En schroom niet: mensen vinden het vaak juist fijn om te helpen.


Uit ook je gevoelens, bijvoorbeeld door erover te praten, creatief bezig te zijn of een dagboek bij te houden. Het lost je probleem niet op, maar lucht wel op. Wat veel mensen niet weten, is dat zij ook rechten hebben als mantelzorger. Soms kun je bijvoorbeeld zorgverlof opnemen om voor je partner te zorgen.''
Foto: Myrthe Effing. 


Hoe voorkom je dat je continu met borstkanker bezig bent?

,,Doe één of twee uur per week iets leuks, zoals sporten of wandelen met een vriend. Spreek af dat je het dan niet over de borstkanker hebt. En probeer bezoek en telefoontjes te plannen. Zeg bijvoorbeeld tegen familie en vrienden dat ze kunnen bellen tussen 13.00 en 14.00 uur, en op bezoek kunnen komen tussen 15.00 en 16.00 uur. Zo voorkom je dat je tig keer op een dag hetzelfde verhaal moet vertellen, wat veel energie kost. Doe ook eens 's avonds de telefoon uit en kijk dan samen tv of ga vroeg naar bed.''Er zijn veel mensen die pas jaren na de behande­ling behoefte aan hulp hebbenWanneer is het tijd om hulp van buiten te zoeken?

,,Dat verschilt per persoon. De een zal meteen na de diagnose volledig in paniek zijn en hulp nodig hebben. Maar er zijn ook veel mensen die daar pas jaren na de behandeling - bij borstkanker zonder uitzaaiing duurt de primaire behandeling ongeveer een jaar - behoefte aan hebben.


Gelukkig zijn er ontzettend veel mogelijkheden om hulp te krijgen. Door heel Nederland vind je inloophuizen waar mensen met kanker en hun naasten terechtkunnen. En met bijvoorbeeld de praktijkondersteuner van de huisarts en hulpverleners in ziekenhuizen kun je als naaste je gevoelens bespreken. Zij kunnen je ook informeren over regelingen en voorzieningen.


Vraag in elk geval op tijd hulp. Hulp inroepen in een vroeg stadium kan lange nazorg schelen.''4 tips:


Maak een rooster.

Maak voor de praktische zaken een rooster. Bijvoorbeeld: deze week moeten de kinderen van school worden gehaald op die dagen, ik moet per dag zes uur werken, op die dag is er chemo of een afspraak in het ziekenhuis. Kijk niet te ver vooruit, maar bekijk het per week.


Slaap voldoende.

Als je goed uitgerust bent, kun je de dingen meestal beter aan dan wanneer je moe bent. Ga op vaste tijden naar bed en doe geen lange middagslaapjes.


Voer een piekerkwartier in.

Piekeren levert meestal geen heldere inzichten op, maar kost wel veel energie. Las dagelijks een piekerkwartier in, waarin je sombere gedachten toelaat. Als ze buiten dit kwartier opdoemen, parkeer je ze tot het piekerkwartier.


Benoem wat goed gaat.

Vaak groeien mensen naar elkaar toe door een ziekte als borstkanker. Naast de nare dingen zijn er meestal ook mooie momenten. Blijf met elkaar in gesprek.
Oktober is Borstkankermaand.

Vind meer adviezen voor naasten op www.borstkanker.nl/naasten

Ongeveer de helft van de naasten krijgt onvoldoende steun aangeboden als een dierbare borstkanker krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van Borstkankervereniging Nederland. 


 


Bron: www.ad.nl