Botverlies bestrijden bij borstkanker.

20-01-2022 16:36Auteurs: Kristi Krueger - Kathleen Corso - local10.com/news
FORT LAUDERDALE, Fla. - Het sterftecijfer door borstkanker is sinds 1992 gestaag gedaald, maar veel vrouwen leven met langdurige bijwerkingen van hun behandelingen, waaronder botverlies.


Gelukkig zijn er manieren om het probleem bij bepaalde soorten borstkanker te voorkomen en zelfs om te keren.


Dr. Lauren Carcas, een borstoncoloog bij het Miami Cancer Institute van Baptist Health, behandelt vrouwen met alle soorten borstkanker.


De meest voorkomende is wat bekend staat als hormoonontvangende positieve borstkanker.


"Hormoongedreven borstkanker heeft meestal een behandeling die hormoonblokkade is," zei ze.


Hoewel de therapie de kanker kan doden, kan het leiden tot verlies van botdichtheid, vooral bij vrouwen in de menopauze.


Daarom neemt Carcas botmodificerende middelen in de behandeling op, die twee doelen dienen.


"Het vertelt in feite de botafbraakcellen om te stoppen met zo hard te werken en vertelt de botopbouwende cellen een beetje harder te werken, het calcium en de vitamine D in het lichaam van de patiënt te nemen en het terug in hun botdichtheid te brengen," Carcas zei.


Botopbouw staat centraal bij OsteoStrong in Fort Lauderdale.


Cliënten worden door een reeks oefeningen geleid op speciale apparatuur die is ontworpen om de nodige hoeveelheid kracht uit te oefenen om bot op te bouwen, maar op een veilige manier.


"We gebruiken schermen voor isometrische belasting en biofeedback, zodat je in realtime kunt zien hoeveel kracht je op je skelet uitoefent", zegt Dawn Holey van OsteoStrong.


Krachtveranderingen worden week na week gemeten.


"Naarmate je botten sterker worden, kunnen je spieren, gewrichten en pezen ook sterker worden", zei Holey.


Borstkankeroverlevende Betsy McGee, die in april 2021 met het programma begon, meet ook het voordeel door middel van routinematige botdichtheidsscans.


"Er is geen afname in bot, wat geweldig is," zei ze.


"Ik ben erg benieuwd of ik over een jaar of twee, nadat ik dit een hele tijd gedaan heb, verbetering ga vertonen en niet alleen gelijk blijf", zei McGee.


Experts zeggen dat er duidelijk bewijs is dat de combinatie van farmacologische behandelingen en de juiste oefening botverlies kan stoppen en zelfs veel patiënten kan helpen de botdichtheid terug te krijgen.


Video: Het sterftecijfer door borstkanker is sinds 1992 gestaag gedaald, maar veel vrouwen leven met langdurige bijwerkingen van hun behandelingen, waaronder botverlies.Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.local10.com