Bouke verloor zijn vrouw aan kanker, nu helpt hij ondernemers de crisis door.

24-03-2021 10:54            

Bouke Weber.                             

Beeld: Evelien Weterings.


                     
Drie maanden geleden verloor Bouke Weber zijn vrouw aan kanker. Na jarenlang mantelzorgen heeft hij ineens tijd over. Tijd die hij wil besteden aan het helpen van ondernemers die het moeilijk hebben deze coronacrisis. Zoals kroegbaas Heino Huizing, die het wat langer moet uitzingen nu de terrassen wéér niet open mogen.


Twee weken geleden schreef Bouke een blog op LinkedIn. Daarin vertelde hij over het verlies van zijn vrouw Monique, die stierf aan de ziekte van Kahler, een vorm van kanker in het beenmerg.


Drie maanden na haar overlijden kwam Bouke erachter hoeveel tijd haar ziekte het gezin in beslag nam. Die tijd wil hij nu op een andere waardevolle manier invullen. "Mijn vrouw was een optimist en een levensgenieter. We hebben veel waardevolle momenten samen gehad. Door de coronacrisis zijn veel ondernemers de wanhoop nabij. Ik wil er nu voor hen zijn. Door te luisteren of mee te denken."


8 uur reistijd per dag:


Bouke woont met zijn twee zonen op Texel. De jongens waren drie en vijf toen Monique haar diagnose kreeg. "Haar levensverwachting was drie jaar. Ze wilde zo graag dat de jongens haar zouden leren kennen en dat ze hen naar de middelbare school kon begeleiden."


Daarom grepen ze elke behandeling aan en deden ze alles om mooie herinneringen te maken. Het gezin maakte verre reizen en maakte héél veel foto's waar ze met z'n vieren opstaan.


Als er een nieuwe behandeling was, ging alle aandacht daarnaartoe. "Soms waren Monique en ik zes uur per dag onderweg. Dan reden we 's ochtends naar de boot, daarna naar het ziekenhuis in Amsterdam en 's avonds dezelfde weg weer terug. Monique deed mee aan een veelbelovende studie en moest vier maanden worden opgenomen. Ik ben vorig jaar wel vijftig keer op en neer naar Amsterdam gereden."


Altijd druk:


Na tien jaar ziekte ging het mis. Het wrange was dat de behandeling succesvol was. Monique was in remissie. "Maar ze was zo zwak dat een bloeding haar uiteindelijk fataal is geworden." Op 22 december overleed ze in het ziekenhuis. "Jarenlang bereidden we ons voor op dit moment en ineens was het er dan. Het klinkt gek, maar na al die strijd is het goed zo. Nu heeft ze rust."


Bouke is hotelier in hart en nieren. Jarenlang was hij eigenaar van Hotel Groep Texel. De laatste jaren helpt hij met zijn ervaring en eigen bedrijf andere hotels groeien. Hij was altijd druk. Met zijn baan en met de zorg voor Monique. Nu die zorg wegvalt, heeft hij ineens tijd over.


'Ondernemers helpen mij ook'


Daarom wil hij zijn kennis inzetten om belangeloos tien ondernemers te helpen. "Ik hou van spontane ontmoetingen, meedenken en sparren. Ik heb nu zoveel tijd over dat ik die graag nuttig besteed. Ik help niet alleen ondernemers die het moeilijk hebben, zij helpen mij ook."


Nadat zijn blog online kwam, kreeg hij meteen aanvragen. Van mensen in de evenementenbranche, de horeca en zelfs iemand in de olie-industrie. Een van de mensen die een kopje koffie met hem wil drinken, is Heino Huizing van café De Slock op Texel.De Tekst gaat verder onder de Foto:Heino Huizing in café De Slock.                                    

Heino Huizing in café De Slock.            

Foto: Marc Kievits.             


  

    


Begrip op Texel:


Het kleine bruine café is al vijftig jaar een begrip op Texel. Heino Huizing: "Hier aan de bar wordt niet alleen met een biertje de wereld verbeterd, hier hoor je wie gaat trouwen, wie een kind krijgt en van wie het huwelijk over is. Ons motto is: één ding in het leven is zeker: De Slock is open."


Dat was jarenlang ook zo, tot corona vorig jaar alles veranderde. "De eerste lockdown was nog vol te houden. We hebben veel onderhoud gedaan en in de zomer kwam de terrasversoepeling. Bij het café staan maar drie terrastafels, maar gelukkig mocht ik de parkeerplaatsen aan de overkant gebruiken. Dat is onze redding geweest."


'Het moet niet te lang duren'


Inmiddels is er al maanden een tweede lockdown en ziet het ernaar uit dat de terrassen voorlopig niet opengaan. "Dat is pittig. Ik ben van alles aan het organiseren om het nog even uit te zingen."


Aan zijn onlinepubquizen deden bijvoorbeeld honderden mensen mee. Zijn café is omgebouwd tot Slocksjop. "Het is nu een winkel voor speciaalbieren."


Huizing probeert overal handel te creëren om zo aan het einde van de maand zijn personeel te kunnen betalen. Hij heeft al een deal met de pizzeria verderop. "Ik verkoop alleen drank, hij alleen eten. Mensen kunnen bij mij op het terras zijn pizza's bestellen. Zo houden we het samen vol, maar die terrassen moeten dan wel open mogen. Het moet allemaal gewoon niet te lang duren."


'Heb positiviteit nodig'


Hij reageerde op de blog van Bouke Weber voor een shotje nieuwe energie. "Ik ken hem een beetje en weet dat het een man is met een uitgesproken mening. Creatief zijn we aan elkaar gewaagd. Ik vind het fijn met hem te sparren, zijn positiviteit heb ik even nodig. Van het nieuws word ik pessimistisch. Ik hoop energie van Bouke te krijgen om door te gaan. Deze week hebben we de afspraak staan." 

Bron: www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland