Brochure eerste hulp bij kanker in gezin gelanceerd.

31-10-2021 18:38De brochure 'Hoe gaat het met de kinderen? Eerste hulp bij kanker in je gezin' van de stichting Langs de Zijlijn is zaterdag 30 Okt 2021 gelanceerd. Dat gebeurde op de landelijke dag van de Stichting Langs de Zijlijn in de Meerpaal in Dronten.


"Ik was heel erg gewend om naar voren te kijken. Alle behandelingen ondergaan en snel beginnen met werk." Aan het woord is Ingeborg Lups-Dijkema, zelf ex-borstkanker patiënt. Ze is de initiatiefnemer van de stichting Langs de Zijlijn die dit jaar voor de vierde keer de landelijke dag organiseert. Met de bijeenkomst vragen ze aandacht voor kinderen van ouders die kanker hebben. Lups praat uit ervaring want na haar ziekte was zij druk aan het werk en liep haar dochter helemaal vast.


Haar dochter Amber, die nu achttien jaar is, kan zich die tijd nog goed herinneren. Zes jaar geleden werd bij haar moeder kanker vastgesteld. "Achteraf gezien was het best een zware tijd", zegt Amber nu. Ook haar jongere broer Thijmen heeft het moeilijk gehad. "Je vader is bezig met je moeder en je moeder zie je amper want die is in het ziekenhuis."


Heel wat ouders die kanker hebben, durven er niet echt over te praten met hun kleine kinderen. Ingeborg Lups: "Heel veel wordt verzwegen. Onze dochter heeft ook vaak gezegd: Jullie vertellen niet het volledige verhaal want jullie wilden mij dat besparen. Daardoor wordt een kind achterdochtig en wordt het spookverhaal in hun hoofd veel groter dan de werkelijkheid soms is."


De gemeente Dronten ondersteunt het project van de stichting al vanaf het begin. Wethouder Peter van Bergen, die bij de lancering was, hoopt dat de brochure met tips voor kinderen en ouders die te maken hebben met kanker, ook door andere gemeenten wordt opgepikt. Van Bergen: "We maken nu de eerste stap naar hoe we kinderen en rest van het gezin kunnen helpen om met die situatie om te gaan."


Voor de Video van dit Artikel klik hier
Bron: www.omroepflevoland.nl/nieuws