Bulten in hals bij 16-jarige Esley bleek lymfeklierkanker: ‘Heel spannend of ik het zou halen’.

03-08-2021 19:52Auteur: René Cazander - pzc.nl/gezondVIDEO: De 22-jarige Esley Kok is een van de gezichten van de landelijke campagne tegen lymfeklierkanker. De studente uit Wilnis is te zien op posters en in advertenties en spotjes op televisie. Esley kreeg deze vreselijke ziekte toen ze 16 jaar was. Ze is al jaren genezen verklaard, maar lijdt nog elke dag aan de naweeën van de behandelingen. ,,Van kanker heb je levenslang last."


Er waren momenten de afgelopen jaren dat Esley wilde dat ze niet meer leefde. Zoveel pijn had ze. Niet van de ziekte waaraan ze leed, maar van de medicijnen die ze kreeg om de strijd tegen lymfeklierkanker aan te gaan. ,,Ik heb twee chemokuren gehad. Bij de tweede kuur kon ik vanaf mijn heup tot voeten niks. Mijn gewrichten deden zo'n pijn. Het was een hel. Ik wilde niet meer leven."


Ik moest dat jaar examen voor de havo doen. Ik stond vol in het leven.

Esley Kok.
Bulten in linkerhals:


Het indrukwekkende verhaal van Esley begint als ze 16 jaar is en rond Hemelvaart naar een voetbalwedstrijd zit te kijken. ,,Ik had spierpijn in mijn nek en voelde bulten in mijn linkerhals. Ik liet het aan mijn ouders voelen. Zij vonden het ook gek en stuurden me naar de huisarts. Die dacht dat het vetbulten waren. 'Dat komt wel vaker voor bij meisjes van 16', zei hij. Een echo wees uit dat het toch niet goed was, maar artsen wisten niet wat het was. Dus stuurden ze me naar huis. Ik moest terugkomen als de bulten groter werden. Ik voelde me goed. Ik was niet moe en zat op school en hockeyde. Ik moest dat jaar examen voor de havo doen op het Veenlandencollege. Ik stond vol in het leven."


De Tekst gaat verder onder de Foto:Esley Kok

Esley Kok .

Foto: Johan vd Heijden.

Toen er een bult bijkwam, werd de studente doorverwezen naar de kinderoncoloog. ,,Hij maakte een bult open. Toen werd duidelijk wat het was. Ik besefte op dat moment helemaal niet wat ik had. Ik wist niet wat chemo was. Toen ik hoorde dat ik mijn haar ging verliezen, heb ik gehuild. Ik had donkerbruin, lang haar."


Pijn in gewrichten:


Nadat kanker was geconstateerd, ging Esley twee maanden lang voor allerlei onderzoeken ziekenhuis in en uit. Hierdoor zakte ze voor haar havo-examen. Ze kreeg twee chemokuren van 15 dagen. ,,Na een week verloor ik mijn haar. Na de eerste kuur was ik op. Dat is een hele andere moeheid dan wanneer je dagen hebt gefeest."
Op een gegeven moment wisten de doktoren het ook niet meer.

Esley Kok.
De tweede chemokuur hakte er nog zwaarder in bij Esley. Ze kreeg vanaf haar heup tot voeten onmenselijke pijn in haar gewrichten. ,,Ik kon niks. Bij de eerste kuur had ik alleen last van mijn kaken en kon ik niet eten." Tijdens de tweede kuur traden levensbedreigende complicaties op. Esley kreeg trombose, maar de antibiotica kon niet worden toegediend omdat haar bloedvaten verzwakt waren door de chemo. ,,Het was heel spannend of ik het zou halen. Op een gegeven moment wisten de doktoren het ook niet meer."


Ze ging door het oog van de naald, maar knapte op. De antibiotica die ze uiteindelijk toch kreeg ingespoten, sloeg aan. ,,Ik voelde me steeds beter worden en moest aansterken. Na een maand kon ik weer lopen. 22 oktober werd ik schoon verklaard. Ik sprong een gat in de lucht. Ik was nog wel kaal en zwak, maar had het overleefd."


De Tekst gaat verder onder de Foto:Esley Kok (tweede van links) geniet ondanks alle ellende die ze heeft meegemaakt toch volop van het leven met haar vriendinnen: Mara van Offeren, Jaimie Steen en Merith Jager.

Esley Kok (tweede van links) geniet ondanks alle ellende die ze heeft meegemaakt toch volop van het leven met haar vriendinnen: Mara van Offeren, Jaimie Steen en Merith Jager. 

Johan vd Heijden.

Reis door Amerika:


Eenmaal beter, pakte ze haar leven zo goed mogelijk weer op. Last van paniekaanvallen heeft ze nog steeds. Esley rondde haar havo-examen succesvol af, maar merkte al snel dat haar wereld had stilgestaan. Toen ze 17 was, wilde ze in Leeuwarden een nieuwe start maken met de studie voedingsmiddelen technologie. In februari hoopt Esley hiermee klaar te zijn.  


Maar ook in Leeuwarden was ze niet verlost van fysieke problemen. Bij beide heupen van de Wilnisse is een doorbloedingsstoornis geconstateerd, naweeën van de chemokuur. Hierdoor heeft ze dag en nacht pijn. Aan een heup is ze inmiddels geopereerd. De operatie aan de andere volgt eind dit jaar. Ondanks alle tegenslag blijft de 22-jarige dromen en genieten van het leven. ,,Ik geniet nu meer van de kleine dingen."  


Een reis door Amerika staat bovenaan haar verlanglijstje. Daarnaast is ze bezig met het schrijven van een boek over wat ze heeft meegemaakt. Voor de Video van dit Artikel klik hier

Bron: www.pzc.nl