'Cakes bakken en schaatsen tot het niet meer nodig is'.

16-01-2020 19:05


Auteur: Redactie - hethelewestland.nlArjan Roodenrijs (linksachter) met een aantal leden van Skate4AIR Westland.

Foto: Priv\u00e9.
Komende dinsdag, 21 januari 2020, schaatst de Westlandse bakker Arjan Roodenrijs 200 kilometer voor het goede doel. Hij doet met zijn team Skate4AIR Westland mee aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee. Skate4AIR Westland bestaat


uit 25 sportievelingen die wekelijks trainen in De Uithof. Dinsdag verruilen ze de Haagse baan voor de Weissensee in Oostenrijk. Samen met talloze andere schaatsers rijden ze daar de alternatieve Elfstedentocht. Met hun sportieve prestatie halen de Westlanders geld op voor Skate4AIR. Deze stichting zet zich in voor onderzoek naar medicijnen waarmee mensen met taaislijmziekte een normaal leven kunnen krijgen. Arjan maakte van dichtbij mee hoe ingrijpend de ziekte kan zijn. Vijf jaar geleden overleed zijn zoon Frank aan de gevolgen van taaislijmziekte.


Arjan: "Frank was twintig jaar oud. Het jaar ervoor had hij een longtransplantatie ondergaan en we hoopten dat hij zich weer beter zou gaan voelen; dat hij weer een jaar of tien vooruit kon.


Kijk; genezen van taaislijmziekte kan niet. Je hebt het en dat betekent dat je organen steeds slechter gaan werken." De transplantatie had echter niet het gewenste effect. "Frank kreeg de ziekte van Pfeiffer en vervolgens ook lymfeklierkanker. Zijn lichaam moest toen vechten tegen drie ziekten en daar ging het aan onderdoor."


Voor Frank is het te laat maar Arjan zet zich nu in voor anderen. "Voor ons hoeft het niet meer, maar ik heb me hierop vastgelegd. Ik strijd om andere mensen dit lot te besparen. 'Schaatsen tot het niet meer nodig is'", herhaalt Arjan het motto van Skate4AIR.


Dankbaar:

Het geld waarvoor de Westlanders schaatsen wordt verdiend met de verkoop van de Skate4AIR-cakes door Westlandse bakkers. Arjan: "Het idee voor die cakes ontstond eigenlijk de eerste keer dat ik meedeed, nu acht jaar geleden. Ik wilde me graag inzetten voor dit goede doel en betrok mijn bedrijf daarbij. Toen ik de andere Westlandse bakkers vroeg om mee te doen reageerden die vrijwel allemaal positief. Het voordeel is dat we wel vaker samenwerken. Vroeger hadden we ieder jaar de Crossbol voor de Wollebrandcross. Ik heb de Skate4AIR-cakes in het leven geroepen toen de Wollebrandcross stopte. Ik vind het echt geweldig dat mijn collega's me op deze manier steunen. Nu alweer voor het achtste jaar! Ik ben ze zo dankbaar!"


Alle Skate4AIR-cakes worden volgens hetzelfde recept gebakken, maar wel door de bakkers zelf. "Als bakker wil je volledig achter je eigen product staan en dat gaat het beste als je het echt zelf gemaakt hebt. Ondanks dat de receptuur hetzelfde is, geven alle bakkers er een eigen draai aan. Mijn advies is om de cake vooral bij alle bakkers te gaan proeven!"


Euro:

De Skate4AIR-cakes zijn de hele maand januari 2020 verkrijgbaar bij Erwin Scholtes in Honselersdijk, Paul Schalke in Naaldwijk en Monster, Bakkerij Vreugdenhil in Maasdijk en Echte Bakker Langerak in De Lier. De cakes zijn natuurlijk ook verkrijgbaar bij de winkels van Meesterbakker Roodenrijs in 's-Gravenzande, Wateringen, Naaldwijk, Kwintsheul, Den Haag, Rijswijk en Maassluis. Van iedere verkochte cake van de Westlandse bakkers gaat één euro gaat naar team Westland4AIR. Roodenrijs draagt de volledige opbrengst van de cakes af aan Skate4AIR.


Direct doneren kan ook via www.skate4air.nl/team/team-westland-uithof-weissenseeBron: www.hethelewestland.nl