Carien kreeg na borstkanker diagnose diabetes: ‘Ik wilde mijn lichaam niet weer volstoppen met pillen’.

27-02-2020 17:14Auteur: Cobine van der Louw - ed.nl/brabant.Carien van Nijnatten.

Foto: Graumans © Pix4Profs/Jan Stads.
RIJSBERGEN - Vermoeid, trillerig, veel drinken en zweten. Carien van Nijnatten (49) uit Rijsbergen was net genezen van borstkanker toen daar bovenop ook nog eens de diagnose diabetes werd gegeven.

'Ik ontdekte het een keer voor het slapen gaan: een groot ei aan de zijkant van mijn borst. Kort daarna doorliep ik het hele circus: chemo's, bestralingen en hormoontherapie. Jarenlang aan de medicatie. Mijn leven stond op z'n kop", begint Carien van Nijnatten haar verhaal.


Mijn vader leeft al zestien jaar met de diagnose diabetes maar heeft nog nooit insuline ingenomen

Carien van Nijnatten.


 

,,Gelukkig sloeg de behandeling aan. Maar wat ik even niet zag aankomen was dat ik kort daarop de diagnose diabetes type 2 kreeg. Al die chemo had mijn alvleesklier de nek omgedraaid. Mijn huisarts schreef direct medicatie voor waarop ik zei: 'ik ga niet weer mijn lichaam volstoppen met pillen'. Mijn vader leeft al zestien jaar met de ­diagnose diabetes en heeft nog nooit insuline ingenomen omdat hij zijn leefstijl heeft omgegooid. Hij is mijn voorbeeld en ik wilde dit ook proberen."


'Ik kreeg drie maanden'

Haar huisarts twijfelde of dit geen uitzondering was, maar gaf Van Nijnatten hierop drie maanden de tijd om het op haar manier aan te pakken. Door haar werk als relatiemanager voor het laboratorium Star-Shl in de regio heeft ze een groot netwerk in de zorg.


,,Hierdoor kende ik Jacqui van Kemenade al en wist ik dat ze bezig was met het schrijven van een boek waarin het bestrijden van diabetes type 2 aan de hand van voeding behandeld wordt. Aangezien ze ook als voedingsarts en diabetesarts werkt wist ik dat ik bij haar moest zijn. Na mijn telefoontje kon ik direct bij haar terecht."


20 kilo afgevallen:

Dit telefoontje was zeven maanden geleden en inmiddels is Van Nijnatten 20 kilo afgevallen en heeft de diabetes onder controle. Ze heeft zelfs nooit aan de insuline gezeten. ,,Ik ben gelijk begonnen met koolhydraatvrij eten, periodiek vasten en meer bewegen. Ik had een doel voor ogen: geen pillen meer in mijn lichaam."Ik eet zo min mogelijk koolhydra­ten, maar eet wel weer vette mayonaise, kaas en visHet klinkt als een afvaldieet? ,,Dat is een bijkomst. Ik heb mijn levensstijl veranderd door anders te eten. Ieder lichaam reageert anders en dat van mij kan niet tegen koolhydraten. Die worden namelijk door je lichaam omgezet in suikers en dit is voor diabetespatiënten funest. Ik eet dus zo min mogelijk koolhydraten, maar eet dan wel weer gewoon vette mayonaise, kaas en vis.


Hierdoor heb ik geen insulinepieken en voel ik me langer verzadigd. Diabetes is niet te genezen, maar mijn waarden zijn nu zo goed dat ik geen indicatie meer heb voor insulinetabletten."


Bloemkoolrijst:

Lastig vindt Van Nijnatten het niet om zich er aan te houden. ,,Tegenwoordig kun je op het internet genoeg recepten vinden en de winkels spelen er ook steeds meer er op in. Zo ben ik gek op bloemkoolrijst. Als je dit kookt met een kruidenmix, dan smaakt het hetzelfde als een andere maaltijd met gewone rijst. Daarbij heb ik een goede stok achter de deur, want aan de medicijnen wil ik niet."Bron: www.ed.nl