Catharina Eindhoven krijgt zes miljoen euro voor onderzoek.

08-04-2020 10:37


Auteur: Arnold Mandemaker - ad.nl/eindhovenCardioloog Lukas Dekker.

Cardioloog Lukas Dekker.

Foto: Jean Pierre Reijnen/DCI media.

EINDHOVEN - Twee maal een subsidie van drie miljoen euro elk voor artsen van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Een voor het hartcentrum en een voor het team dat complexe darmkanker behandelt. 

Twee artsen van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven hebben elk een subsidie ontvangen van 3 miljoen euro. Met dat geld kunnen cardioloog Lukas Dekker en chirurg-oncoloog Pim Burger vier jaar lang onderzoek doen. Het doel is de kwaliteit van de zorg verbeteren, overbehandeling voorkomen en kosten beheersen.


Lees ook:


Catharina Eindhoven: nieuwe kans voor 'oude' behandeling uitgezaaide darmkanker.
De overheid heeft zes subsidies beschikbaar gesteld. Er kwamen 65 voorstellen binnen. Na uitvoerige selectie belandden er twee in het Catharina. Daar zijn beide specialisten trots op.


Niet cadeau:


Tekst gaat verder onder de Foto:Chirurg-oncoloog Pim Burger.

Chirurg-oncoloog Pim Burger.

Foto: Bas Smits Fotografie. 
Dergelijke grote subsidies worden normaal toegekend aan academische ziekenhuizen. Burger is daarom blij dat bij deze ronde algemene ziekenhuizen mochten meedingen. Dekker, tevens hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, wijst op de zware selectieprocedure : ,,Je krijgt het niet cadeau."


Burger begint vier onderzoeken waaraan academische ziekenhuizen uit heel Nederland mee gaan doen. De kennis die hieruit voortkomt moet straks overal inzetbaar  zijn. Centraal  staat een betere prognose voor darmkankerpatiënten en het voorkomen van operaties met soms grote gevolgen, zoals een stoma of incontinentie.


Kunstmatige intelligentie:

Cardioloog Dekker gaat gegevens van patiënten van het Hartcentrum van het Catharina, het grootste van Nederland, verzamelen en rangschikken met behulp van kunstmatige intelligentie. Dekker en zijn team willen die data zo verwerken dat voor elke patiënt steeds de beste keus van behandeling kan worden gemaakt.


In zijn voorstel lopen een aantal onderzoeken parallel, met als speerpunten de veelvoorkomende aandoeningen verstopte kransslagaders, vernauwde hartkleppen en boezemfibrilleren. Ook Dekker werpt het net ver uit. Zo gaat hij samenwerken met de TU/e en het slaapcentrum van Kempenhaeghe in Heeze, want veel hartklachten beginnen met slaapstoornissen. 


Ingenieurs:

Maar omdat het hart een mechanisch-elektrisch orgaan is, worden bij het team van Dekker ook ingenieurs medische technologie betrokken. Voor twee TU/e-promovendi wordt dit hun promotie-onderzoek. Hetzelfde geldt voor vier medisch-klinische onderzoekers. In het team van Burger gaan vier medici op jacht naar promotie. 


Maar het belangrijkste is de uitkomst voor de patiënten, benadrukken beiden. Dekker: ,,Dit is wetenschap ten dienste van de volksgezondheid." Burger: ,,De overheid wil wel weten wat het oplevert."
Bron: www.ad.nl