Catharina Ziekenhuis pakt met VR-brillen pijn en angst bij patiënten aan.

30-12-2019 15:53Auteur: Redactie Medicalfacts.

 

Het Catharina Ziekenhuis is een  grootschalige proef gestart waarbij patiënten tijdens hun behandeling  een virtual reality (VR) bril kunnen dragen. In totaal gaan drie  afdelingen aan de slag met de brillen in de pilot; dialyse afdeling,  pijnpoli en de afdeling Radiologie. Het Catharina Ziekenhuis is het  eerste ziekenhuis dat de virtual reality technologie op meerdere  afdelingen tegelijk gaat inzetten en evalueren.


Vanwege de groeiende mogelijkheden met VR-brillen wordt er in de   medische wereld steeds meer gebruik van gemaakt. "Het doel is om het   welzijn van patiënten te verbeteren tijdens behandelingen die gepaard   gaan met angst en pijn. Nierpatiënten moeten vaak drie keer per week   dialyseren. Daarvoor worden ze 'aangeprikt'. Dat aanprikken wordt vaak   als zeer vervelend ervaren, patiënten zijn daar erg angstig voor", legt   Josine Kamerling, teamleider Nierziekten uit.


Groot effect VR-bril:

Voor iedere afdeling die meedoet aan de proef zijn programma's op  maat  voorbereid; van ontspanningsoefeningen in een sprookjesbos tot een wandeltour door een historische binnenstad.


Dialyse-patiënt Emmie Verhoef (59) uit Gemert testte onlangs als eerste de bril. "Ik ben zo   blij, ik was totaal afgeleid. Ik voelde wel dat ze bezig waren met mijn   arm, maar mijn angst was helemaal weg. Ik had nergens last van, terwijl   ik normaal wel eens flauwval. Ik had nooit verwacht dat het effect zo   groot zou zijn, ik was even in een heel andere wereld. De beelden waren   prachtig!", vertelt Emmie enthousiast. 


Wetenschappelijk onderzoek:

De positieve effecten van virtual reality worden onderschreven door   wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van patiënten. "Ik ben   ontzettend trots dat we dit onze patiënten aan kunnen bieden.   Onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten door virtual reality minder   angst en pijn ervaren en ik ben er van overtuigd dat dit ook écht zo  is.  Het is fantastisch om te zien dat Emmie helemaal niet meer bezig  was  met het aanprikken. Als de patiënt rustig is, gaat het aanprikken  door  onze verpleegkundigen ook makkelijker", aldus Kamerling.


Implementatie verbeteren:

Patiënten die meedoen aan de proef in het Catharina Ziekenhuis  krijgen  na afloop van hun VR-ervaring een vragenlijst. Alle uitkomsten  worden  verwerkt om de implementatie van de VR-brillen verder te  verbeteren.  "Ik hoop dat we uiteindelijk virtual reality voor nog meer  patiënten in  het ziekenhuis in kunnen zetten om hen de positieve  effecten te laten  ervaren", benadrukt Kamerling. De proef die onlangs van start is gegaan,  is een samenwerking tussen het Catharina Ziekenhuis en SyncVR Medical.Bron: www.medicalfacts.nl