Cellulaire terminator in de strijd tegen kanker.

26-03-2020 17:13Auteur:  Maurits Kuypers - innovationorigins.com
Cellulaire terminator in de strijd tegen kanker

Professor Michael Gütschow (links) en Christian Steinbach (rechts) van de Universität Bonn.

Een internationaal team van researchers, onder leiding van de universiteiten van Bonn en Ulm, heeft een nieuwe stap gezet in het zogenoemde Protac-onderzoek. Dat hebben de twee universiteiten vandaag bekendgemaakt.


Protac staat voor "proteolysis targeting chimeras" en wordt gezien als een veelbelovende therapie tegen kanker. Protac's zijn kleine hybride moleculen die zich met een soort arm kunnen hechten aan ongewenste proteïnen (eiwitten) in het lichaam. En met een tweede arm kunnen ze enzymen pakken die een markeringsfunctie hebben - in het Engels "labeling enzymes".


Wat je dan dus hebt, is een kwaadaardig eiwit dat makkelijker te vinden is voor zogeheten proteasomen. En dat zijn eiwitcomplexen die als belangrijkste functie hebben het vernietigen van eiwitten die beschadigd zijn of overbodig.


Zichtbaar maken van kwaadaardige cellen:

Bij de universiteiten van Bonn en Ulm zijn ze erin geslaagd dit proces van het "zichtbaar maken van kwaadaardige eiwitten" te verbeteren. "We hebben heel veel moleculen gesynthetiseerd onder andere om uit te vinden welke structuur en lengte de arm van de Protac nodig heeft om een eiwit zo goed mogelijk te labelen", legt Christian Steinebach uit van het farmaceutisch instituut van de Universiteit Bonn.


Tegelijkertijd hebben de onderzoekers een ander aspect van Protac's geoptimaliseerd. Er zijn namelijk een heleboel verschillende "labeling enzymes". De een functioneert beter dan de ander bij het labelen van eiwitten. Wat de onderzoekers gedaan hebben, is zoeken naar welke labeling enzymes het beste passen bij welke eiwitten.


Het Protac-onderzoek is een nog vrij jonge vorm van kankeronderzoek. De universiteiten van Bonn en Ulm behoren tot de topuniversiteiten op dit gebied.


De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Chemical Science.
Bron: www.innovationorigins.com