Chantals behandeling tegen huidkanker werd uitgesteld: 'Straks komt de kanker terug'.

24-04-2020 18:14


Auteur: Lotte Kuipers - linda.nl/nieuws/fragment-gemist

Kankerpatiënt Chantal Esser kreeg immuuntherapie om haar uitgezaaide huidkanker te behandelen, maar door de coronacrisis werden deze behandelingen uitgesteld. Chantal

vertelt hierover in talkshow 'Op1'.


"Ik had eerst wel angst. Straks krijg ik toch de kanker terug", zegt Chantal.


Kankerpatiënt:

Eén op de drie kankerpatiënten merkt de effecten van de coronacrisis bij de behandeling en controles. Dat blijkt uit een peiling onder de leden van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK). Bij 20 procent van de patiënten die nog met een behandeling moeten beginnen, is deze uitgesteld.


Volgens Irene Dingemans van het NFK zijn kankerpatiënten vooral heel bezorgd. "Enerzijds zijn mensen bang om corona te krijgen. Mensen zeggen: 'Ik met mijn conditie? Ik maak geen kans tegen het virus'. Anderzijds zijn er veel zorgen dat ze sub-optimaal behandeld worden."


Videobellen:

Ook Chantal maakt zich zorgen om het coronavirus. "Ik ben heel voorzichtig. Ik kan me ook ergeren aan mensen die buiten niet de anderhalve meter maatregel in acht nemen. Je ziet ook niet aan mij dat ik bij de risicogroep hoor en dat vind ik heel moeilijk om te accepteren."


De behandeling van Chantal staat inmiddels weer gepland. In de afgelopen weken hield ze contact met haar artsen via videobellen. "Het vertrouwde gevoel in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis had ik niet meer, maar ik kreeg dat contact weer terug door videobellen. Voor mij is dat echt een uitkomst en het geeft me veel steun."


Bekijk hier het fragment waarin Chantal vertelt over haar uitgestelde behandelingen.


En bekijk hier de hele uitzending van Op1 terug. Bron: www.linda.nl