Chemours moet meer onderzoek doen naar kankerverwekkendheid GenX dat in drinkwater zit.

22-02-2021 18:23


Auteur: Ingrid de Groot - ad.nl/den-haagDe fabriek Chemours in Dordrecht. ANP KOEN VAN WEEL 

De fabriek Chemours in Dordrecht. ANP KOEN VAN WEEL.

Foto: ANP.


De Dordtse fabriek Chemours moet van waakhond European Chemicals Agency (Echa) meer dierproeven doen naar de kankerverwekkende eigenschappen van GenX dat in het Haagse, Zoetermeerse, Dordtse en Rotterdamse drinkwater werd aangetroffen. 

Chemours is teleurgesteld en vindt het onderzoek van Echa onnodig, omdat GenX volgens het bedrijf niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid en het nieuw dierenleed tijdens laboratoriumproeven wil voorkomen. Hun bezwaar is verworpen. ,,Er hoeft niet direct een risico te zijn. Er zijn aanwijzingen dat er een risico kán zijn", aldus Wim de Coen van Echa. ,,We hebben een bezorgdheid over kankerverwekkende eigenschappen en zien de noodzaak dat te onderzoeken. We weten al dat de stof kanker veroorzaakt bij ratten." 


Teflon:


GenX vervangt het giftige C8. Het wordt sinds enige jaren gebruikt bij de productie van teflon voor de antiaanbaklaag in pannen. Het wordt ook gebruikt voor de productie van waterafstotende coatings in kleding en pizzadozen. 


De nieuwe chemische stof werd tot verbijstering van de Vewin (Vereniging van Waterbedrijven in Nederland) in 2017 aangetroffen in het drinkwater van onder andere Den Haag en Zoetermeer. Uit onderzoek in dat jaar door het Algemeen Dagblad bleek dat GenX ook was doorgedrongen tot het kraanwater van Gouda, Rotterdam, Spijkenisse, Goeree-Overflakkee en Dordrecht. Weliswaar ging het om ongevaarlijke waardes op nanoniveau. ,,Maar het drinkwater staat onder druk en het hoort er niet in", aldus de Vewin.Tekst gaat door onder de afbeelding van Twitter.
In 2017 waren er al protesten tegen GenX in het drinkwater in de Verenigde Staten.

In 2017 waren er al protesten tegen GenX in het drinkwater in de Verenigde Staten.

Foto: Twitter. 


Tumoren:

 

Bij Echa, dat chemische stoffen toetst en toelaat tot de Europese markt, zijn nieuwe zorgen gerezen. Gevreesd wordt dat GenX ook bij mensen tumoren kan veroorzaken. Eerder bleek dat immers al bij ratten. De diertjes kregen tumoren in hun lever, alvleesklier en teelbal, aldus De Coen van Echa. Dat eist dat Chemours aanvullende dierproeven gaat doen met muizen. 


Chemours zegt 'teleurgesteld' te  zijn. De ratten werden volgens de fabriek aan onrealistisch hoge doses blootgesteld. En het onderzoek zal volgens het bedrijf geen nieuwe informatie opleveren. ,,Daarom rechtvaardigt dit niet de grootschalige vernietiging van dieren die de reikwijdte van het onderzoek vereist", aldus Chemours. 


'Teleurgesteld'

Het bedrijf met een fabriek in Dordrecht legt zich evenwel neer bij het oordeel van het Hof van Echa in Helsinki. ,,Hoewel wij teleurgesteld zijn over de beslissing van de Raad verwachten we op dit moment geen verdere juridische stappen." Het muizenonderzoek moet 21 oktober 2024 op tafel liggen bij Echa. 


,,Consumenten kunnen ondertussen gewoon veilig water uit de kraan blijven drinken", verklaart het RIVM. Uit de meest recente metingen blijkt dat bij de drinkwaterbron van Dunea in Scheveningen 1,2 nanogram GenX per liter is aangetroffen. In Katwijk gaat het om 0,98 nanogram per liter en in Monster om 0,95 nanogram per liter water. Tekst gaat door onder de Foto:Foto: videostill. 


RIVM:


Het RIVM is vanwege het oordeel van Echa wel begonnen met nieuw onderzoek naar veilige grenswaardes voor GenX. Die veilige waarde is nu 150 nanogram per liter. Het water is volgens het RIVM nog steeds veilig en gezond. ,,Het nadere onderzoek van het RIVM kan leiden tot advies om nadere maatregelen te treffen, zoals aanscherping van wetgeving en normen", aldus het RIVM.


De drinkwaterbedrijven volgen de onderzoeken met grote belangstelling. ,,De sector vindt dat GenX in zijn geheel niet thuishoort in het milieu en het kraanwater", aldus Vewin. 


Partij voor de Dieren in Den Haag verzet zich tegen door Echa geëiste proeven met muizen. De fractie vraagt zich af of er geen andere onderzoeksmethoden mogelijk zijn, aldus raadslid Robert Barker. De aanwezigheid van GenX in het milieu en het kraanwater noemt hij  zorgelijk. 

Bron: www.ad.nl