Cloë (10) op het vliegtuig naar Miami voor behandeling tegen hersentumor.

14-12-2019 18:55Auteur: Lien Vande Kerkhof - hln.be/in-de-buurt/bilzen.Cloë vertrekt naar Amerika.

Cloë vertrekt naar Amerika.

Foto: RV
Bilzen Dankzij tal van inzamelacties en gulle schenkers kan Cloë Hauben, het tienjarige meisje uit Bilzen bij wie een agressieve hersentumor is vastgesteld, vandaag naar Amerika vertrekken. De peperdure, maar noodzakelijke behandeling, zou eventueel volgende week al opgestart kunnen worden. Vorige week kreeg de familie het hoopvolle nieuws dat een ziekenhuis in Miami een plekje had gereserveerd voor de eens zo zwierige ballerina.


Nadat op 10 oktober het verdict van kanker viel, onderging het meisje uit Bilzen dertig bestralingen in het UZ Leuven. Een betere behandeling dan de hersentumor terugdringen via bestraling, was in België niet mogelijk. Omdat de ouders van Cloë zich daar niet bij konden neerleggen, gingen ze op zoek naar alternatieven in het buitenland. "We raadpleegden specialisten in Europa, de VS en zelfs Australië", vertelt papa Johan Hauben. "Een arts tipte ons over een experimentele behandeling in Amerika (ONC201-behandeling, red.). Maar omdat het een buitenlandse studie betreft, wordt het medicijn in ons land nog niet terugbetaald. Toch willen we deze kans met beide handen grijpen en er tweehonderd procent voor gaan."


Tekst gaat verder onder de Foto:Take-off to Miami.

Take-off to Miami.

Foto: RV.De helft van het bedrag al ingezameld:

De ouders startten een heuse inzamelactie om de behandeling te kunnen bekostigen. Momenteel is de helft van de beoogde 160.000 euro al ingezameld. Een voorlopig vooropgesteld bedrag. De kostennota van een ziekenhuis uit Houston bedraagt immers een flinke duit: buiten een voorschot van 40.000 dollar (36.000 euro) kost de behandeling 100.000 euro per jaar. Hoe veelbelovend de behandeling dan ook is, slechts weinig kinderen komen in aanmerking door het prijskaartje en de felbegeerde plekken.Tekst gaat verder onder de Foto:Cloë

Cloë

Foto: RVMiami:

Vorige week kwam er een verlossende telefoontje uit Miami: een plaatselijk ziekenhuis had daar een plaatsje gereserveerd voor Cloë. Zowel papa Johan, mama Isabelle als Clöe stappen vandaag op de vlieger om de behandeling te bespreken. Wat vaststaat is dat, voor de behandeling officieel kan worden opgestart, moet bekeken worden hoe Cloë reageert op de lange vlucht en het uurverschil. "Na het opstarten van de behandeling zou Cloë immers om de drie weken moeten vliegen", zegt Ingrid Hauben, haar tante. "We bekijken nu of ook de optie bestaat dat ze afwisselend naar Zurich kan reizen, er zijn immers twee Amerikaanse artsen die regelmatig op- en af naar Zwitserland vliegen."


Solidariteitsgolf:

De verschillende acties die werden opgezet ten voordele van Cloë ontgrendelde een schatkist aan solidariteit. "We waren erg ontroerd door de ouders van de zieke Felien Andries, een vijfjarige meisje dat vecht tegen neuroblastoom", vervolgt Ingrid. "Enkele maanden geleden werd ook voor haar een inzamelactie op poten gezet, tot bleek dat de immuuntherapie toch kon worden terugbetaald. Een deel van het geld dat ze reeds ingezameld hebben, schenken ze nu aan Cloë, ook al is het ook voor hen nog bang afwachten. Hun geste is het toppunt van solidariteit."


Toch is de strijd nog niet gestreden, er moet immers nog een aanzienlijk bedrag bijeengesprokkeld worden. "Kinderen van over heel Vlaanderen hebben zich de voorbije weken ingezet voor hun zieke leeftijdsgenootje en dat was werkelijk hartverwarmend", getuigt de tante van het meisje. "We willen iedereen enorm bedanken, wat we tot nu toe verwezenlijkt hebben, is ongelofelijk. Maar we zijn er nog niet, donaties blijven welkom."


Meer info: www.together4cloe.be
Bron: www.hln.be