Collectes zonder contant geld.

12-08-2021 19:57KWF Collecteteam Baarn zoekt nog collectanten.

Foto: KWF Kankerbestrijding.


BAARN: Een primeur: voor het eerst in ruim 70 jaar wordt er tijdens de KWF-collecteweek (5 t/m 11 september 2021) in Baarn uitsluitend via QR gecollecteerd. Baarnaars die iets over hebben voor mensen met kanker kunnen geen munt- of briefgeld geven, maar bij de collectant doneren door een iDEAL QR-code te scannen. Dat kan met iedere smartphone.


Irene Tiepel, vrijwilliger van het KWF-collecteteam in Baarn, legt uit: ,,Steeds minder mensen hebben contant geld in huis. Met de QR-code kunnen ze toch gemakkelijk doneren." Bovendien is het coronaproof: ,,Contactloos, dus minimale kans op virusoverdracht."


Een donatie via QR is - net als een contante gift - veilig, eenmalig en anoniem. Irene: ,,Er worden bij de betaling geen gegevens achtergelaten. Belangrijk, want precies om die reden is de huis-aan-huis collecte nog altijd de meest gewaardeerde manier om te geven aan een goed doel, zo blijkt uit onderzoek."


COLLECTEBORD:


Baarnaars kunnen tussen 5 en 11 september 2021 een collectant aan de deur verwachten. Irene: ,,Die heeft dan geen collectebus bij zich, maar het dit jaar nieuw geïntroduceerde collectebord. Daarop staat de QR-code afgebeeld."


De collectebus verdwijnt overigens niet helemaal uit het Nederlandse straatbeeld. In de meeste plaatsen in Nederland wordt er nog wel contant gecollecteerd. In Baarn zijn we een van de ruim 20 voorlopers die voor een 100% QR collecte gaat. De verwachting is dat het contante geld binnen een paar jaar helemaal uit de collecte verdwijnt.


Die trend ziet KWF nu al opkomen. In 2019 ontving het fonds landelijk nog € 377.000 aan digitale donaties, in 2020 was dit maar liefst € 1,5 miljoen.


Geld ophalen voor kankeronderzoek en -zorg blijft onverminderd belangrijk. Nog altijd krijgt 1 op de 3 Nederlanders kanker. Bovendien heeft de kankerzorg flink te lijden gehad onder de coronacrisis. Irene: ,,Veel operaties zijn uitgesteld, diagnoses later geconstateerd. Voor al die patiënten is het belangrijk dat zorg snel weer op volle sterkte komt."


COLLECTANTEN:


Wil je of wilt u ook helpen om zoveel mogelijk geld op te halen? Het collecteteam in Baarn is nog op zoek naar collectanten die met het collectebord met QR-code langs de deuren willen.


Meld je aan via Irene: 0612975615 of via www.kwf.nl/collecteermee
Bron: www.baarnschecourant.nl/lokaal/maatschappelijk