Collin Koops blijft vechten tegen acute leukemie: 'Het gaat goed met hem'.

18-08-2022 19:14

 

 

Auteur: Rien Kort - rtvdrenthe.nl/nieuws

 

 

 

Collin Koops vecht tegen acute leukemie.

Foto: Marco Koops.

 
 
 
 
 
 
Het nieuws kon in maart niet beroerder zijn voor de familie Koops uit Barger-Compascuum. Bij zoon Collin werd acute leukemie vastgesteld. Voor zijn ouders Marco en Silvia reden om zich volledig te richten op de behandeling van hun zoon. Vader Marco Koops is vol goede hoop. "Het gaat de goede kant op met Collin."
 
In maart 2022 werd Collin opgenomen in het ziekenhuis. Om zijn ouders in staat te stellen om vlak bij het UMCG te verblijven, werd een crowdfundingsactie op touw gezet. Binnen korte tijd werd er een bedrag van 15.000 euro ingezameld, dat Marco en Silvia in de gelegenheid stelde om Collin in het afgelopen half jaar voortdurend bij te staan.
 
 


Nagedachtenis:


Het is niet de eerste keer dat de familie Koops met een ziekte geconfronteerd is. Joëlle, het zusje van Collin, bezweek in 2015 aan een hersentumor. Ouders Marco en Silvia, die ter nagedachtenis van hun dochter een stichting hebben opgericht (zie onderstaand kader), vreesden dat de film van destijds zich opnieuw voor hun ogen zou afspelen.
 
 
 


Stichting Joëlle's Helping Hand:


Na het verlies van Joëlle heeft het gezin ter nagedachtenis de stichting Joëlle's Helping Hand opgericht. Deze biedt financiële hulp aan ouders met een zoon of dochter op de kinder-ic in Groningen. Op deze afdeling is het niet mogelijk om als ouder altijd bij je kind te verblijven.

Om toch in de buurt te zijn vergoedt de stichting kosten, zoals het verblijf in het Ronald McDonald Huis, een verblijfplek in Groningen voor ouders met een ziek kind dat langere tijd in het ziekenhuis moet blijven. Ook kan de stichting kosten betalen voor parkeren, eten en benzine.

Het scenario lijkt wat betreft Collin een positieve wending te hebben genomen, tot opluchting van beide ouders. "De eerste chemokuur sloeg goed aan", vertelt Marco. "Alles was bijna in een keer weg." Een tweede kuur volgt om de ziekte de genadeklap te geven.

Helaas leidt de chemie tot een hele reeks complicaties. "Er was sprake van bacteriën in de longen en de darmen. Maar er kwam nog een derde probleem bij: zijn hart bleef achter." Na een hartfilmpje en een echo werd duidelijk dat de hartpompfunctie als gevolg van de laatste chemokuur op minder dan tien procent lag. Kortom, Collin zat dicht tegen een hartstilstand aan.
 
 


Optater:


Marco: "We zijn gelijk gestart met de hartmedicijnen, die wonder boven wonder rap aansloegen." Drie weken geleden bezocht de familie Koops nog de cardioloog, die kon vertellen dat Collin bijna weer terug is op het vertrouwde niveau. Hetzelfde gaat op voor zijn bloed. In oktober volgt weer een gesprek. "We hopen dat een derde chemokuur niet nodig is, aangezien zijn hart de laatste keer zo'n optater heeft gehad."
 
 


Volledig herstel:


Momenteel verblijft Collin in een revalidatiecentrum in het Friese Beetsterzwaag. "Daar zetten we in op volledig herstel. Daar verwachten ze dat Collin eind oktober of begin november klaar is met herstellen. Daar gaan we natuurlijk met z'n allen voor."

Collin lag het afgelopen half jaar vooral in bed, maar beweegt zich sinds drie weken voort met een rollator. "Hij loopt over van de plannen. Hij wil weer naar festivals, hij wil reizen."

Afgelopen weekend zat vader Marco met Collin na een jaar weer in het stadion van FC Emmen. "Hij heeft het volgen van de wedstrijd volgehouden tot de 75e minuut. Maar het was een hele belevenis voor hem. Ook voor mij. Om samen met hem weer op die plek te zijn."

Het deed Collin goed, maar volgens Marco stond hij er vanaf dag één al positief in. "Wat dat betreft heeft hem die houding hem geholpen om te komen tot waar hij nu is. Dat weet ik zeker."
 
 
 


Lees ook:

Crowdfunding voor oprichters Joëlle's Helping Hand vanwege zieke zoon.