Coronavirus en longkanker: gelden er extra maatregelen ?

11-03-2020 16:43


Het coronavirus breidt zich uit in Nederland. Via onze besloten Facebookgroepen en rubriek Vraag het de arts krijgen we vragen over dit virus. Lopen patiënten met longkanker meer risico om besmet te worden? Gelden er extra maatregelen voor deze mensen? We stelden deze vragen aan longarts Franz Schramel, die ook de vragen in onze rubriek beantwoordt.longarts Franz Schramel.
Loop je als patiënt met longkanker meer risico om het coronavirus te krijgen?

Franz: "Longkanker geeft op zich geeft geen extra risico om (ernstig) ziek te worden van Corona. We weten eigenlijk nog niet welke patiënten kenmerken voorspellend zijn voor een ernstig ziektebeloop na besmetting. Het ligt voor de hand om aan te nemen dat de zwakke patiënten (met een slechte conditie, co-morbiditeit of ouderen) meer kans hebben op een ernstig ziektebeloop; maar ook dat is niet helemaal 100% zeker. Er zijn namelijk ook sterfgevallen bekend van patiënten die kerngezond waren."


Wat zijn de hygiënemaatregelen om besmetting met het coronavirus tegen te gaan?

"Hierbij volgen we de adviezen van het RIVM. Deze zijn: goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Deze algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op advies van het RIVM wordt sinds maandagavond 9 maart 2020 ook opgeroepen om geen handen meer te schudden."


Gelden er extra maatregelen voor mensen met longkanker?

Franz: "Nee, er zijn geen extra maatregelen voor mensen met longkanker dan de maatregelen die het RIVM hierboven aangeeft. Wel wordt mensen met een zwakke gezondheid, aangeraden om uit de buurt te blijven van mensen die ziek zijn en vaker hun handen te wassen. Deze algemene adviezen over hygiëne en het reizen gelden ook voor mensen met longkanker met een zwakke gezondheid. Of voor patiënten die bijvoorbeeld chemotherapie krijgen.


Wanneer je chemotherapie krijgt, is je immuunsysteem zwakker. Dan kan het beloop bij besmetting met het coronavirus of een ander virus, zoals griep, ernstiger zijn dan als je gezond bent. Het is dan verstandig om extra op je gezondheid te letten en de maatregelen op te volgen."


Waar vind ik meer informatie over het coronavirus?

Kijk voor meer informatie over het coronavirus en een lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Informatie vind je ook op de website van de Rijksoverheid. Of bel met het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur).


We blijven de ontwikkelingen over het coronavirus volgen. Mocht er iets veranderen of nieuwe informatie bijkomen die belangrijk is voor mensen met longkanker, dan passen we dit bericht aan.

Bron: www.longkankernederland.nl