CORRIE: 'WAAROM IS HET GEEN KEUZE OM NA BORSTAMPUTATIE PLAT DOOR HET LEVEN TE GAAN?'.

19-01-2022 17:41Auteur: JESSICA DE JONG - linda.nl/persoonlijkINTERVIEW.FOTO: TINA LANTINK.


Corrie Kamminga (40) wil dat het normaal wordt om na een borstamputatie te kunnen kiezen voor de optie 'platte borst'.


Samen met een groep gelijkgestemde vrouwen is ze op de foto gegaan om hier onder de noemer 'Ronduit Plat' aandacht voor te vragen.


PLAT DOOR HET LEVEN:


Corrie, die normaal gesproken introvert is en niet graag in de belangstelling staat, werpt zich nu juist op als woordvoerder. "Ik laat graag met het fotoproject zien dat het niet raar of eng is om plat of deels plat door het leven te gaan. Plat is heel erg verborgen. Er wordt weinig over gesproken, laat staan getoond."


Ze legt uit waarom ze hier meer zichtbaarheid aan wil geven. "Het is een volwaardige keus die op dit moment te vaak niet wordt aangeboden of wordt afgeraden op basis van onjuiste aannames. Het ondermijnen van je vrouwelijkheid en je zelfvertrouwen zijn de meest gehoorde argumenten."


"De dames op de foto staan achter hun eigen keuze. Wij willen plat op de kaart zetten als volwaardig alternatief na een borstamputatie."


De Tekst gaat verder onder de Foto:

BORST ERAF:


Corrie (tweede van rechts op de groepsfoto) is zelf aan één kant plat en dus ervaringsexpert. Ze vertelt dat bij haar op 37-jarige leeftijd een zeer zeldzame vorm van borstkanker werd ontdekt. "De eerste keer kreeg ik een borstbesparende operatie. Helaas kwam de kanker binnen drie maanden keihard terug. Ik wist direct dat ik wilde dat de borst eraf ging. Ik wilde ook geen borstimplantaten, want daar lees je zoveel gekke dingen over."


Ze ging op zoek naar informatie, maar ze kon er nauwelijks iets over vinden. "Ik moest via internationale fora op zoek naar ervaringsverhalen. Daar zag ik voorbeelden van reconstructies en platte borsten. Ik heb daar veel gezien en geleerd. Het was allemaal informatie die ik zelf nooit van mijn artsen heb gekregen", zegt ze.


WEER NORMAAL:


Corrie legt uit dat bij borstkanker meestal direct gekozen wordt voor reconstructie. Dat hoort ze ook van de vrouwen waarmee ze in contact is gekomen voor haar project en lotgenotengroep. "In het ziekenhuis zeggen ze: 'De borst die de kanker je heeft afgenomen, krijg je terug'. Dan kun je uitzoeken welk implantaat je wil hebben óf ze attenderen je op een reconstructie met lichaamseigen weefsel. Er is geen aandacht voor de platte optie."


"Met een 'nieuwe borst' ben je weer 'normaal' en voldoe je aan het reguliere, maatschappelijke plaatje. Maar een reconstructie is een zwaar traject dat 'gewoon' wordt gemaakt door doktoren", benadrukt ze. "Een reconstructie geeft een lang herstel en grote kans op complicaties. Ik snap daarom ook niet waarom dát de standaard in Nederland is. Ik heb zelfs gehoord dat artsen commissie krijgen voor het plaatsen van een prothese."


MOOI VLAK:


Na haar eigen zoektocht wist Corrie precies hoe ze wilde dat het eruit zou komen te zien. "Ik vond het belangrijk dat het mooi werd gedaan. Dus zonder hobbels en bobbels. Met een strakke huid zonder losse huidflapjes. En dat is gelukt, want het is mooi vlak en plat."


De Tekst gaat verder onder de Foto:


MOOI EN TROTS:


Het verliezen van haar borst betekent niet dat Corrie ook haar vrouwelijkheid is verloren. "Ik wil er mooi uitzien voor mezelf en ben trots op het resultaat van de amputatie. Ik heb er helemaal geen last van als ik in de spiegel kijk en het resultaat zie. Wat ik zie? Iemand die mooi hersteld en genezen is."


Ze begrijpt dat plat niet voor iedereen de keuze is. "Mijn borsten hebben hun werk gedaan. Ik heb er drie kinderen mee gevoed en de ziekte is door de amputatie weg. Doordat ik een mooi resultaat heb, gaat mijn eigenwaarde er echt niet aan. Sommige vrouwen hebben wel moeite met een platte borst. Je neemt toch afscheid van een borst en dat staat voor veel vrouwen voor vrouwelijkheid. Ik doe waar ik mij goed bij voel en dat is plat."


NIET AANGEBODEN:


Ze vertelt dat ze zo boos wordt dat vrouwen de keuze niet krijgen om plat door het leven te mogen of te kunnen. Dat het ze niet wordt aangeboden door chirurgen. "Veel vrouwen krijgen niet eens te horen dat het een optie is om na hun borstamputatie plat verder te gaan. Het is oneerlijk."


Veel gehoorde argumenten zijn dat de vrouwen te jong zouden zijn, zich hierna niet meer vrouwelijk zouden voelen of hun eigenwaarde verliezen. Corrie: "Het gaat om volwassen vrouwen die zelf wel de beslissing kunnen maken of ze met of zonder borst(en) willen leven. Het is onacceptabel dat de keuze voor plat door de artsen uit hun hoofd wordt gepraat."
Bron: www.linda.nl