Crowdfunding voor Deurnese kleuter Jade die deze zomer zeldzame kankerdiagnose kreeg.

23-08-2021 17:15Auteur: Kristin Matthyssen - nieuwsblad.beCrowdfunding voor Deurnese kleuter Jade die deze zomer zeldzame kankerdiagnose kreeg

Jade (3,5). Super Jade staat niet alleen in haar gevecht tegen kanker

FOTO: RR.


DEURNEJade (3,5) is een blonde poppemie met prachtige krullen uit Deurne die zoals alle kleuters houdt van Peppa Big en Paw Patrol. Normaal zou ze op 1 september 2021 weer naar haar klasgenootjes in de school Kakatoe in Deurne gaan. Maar op 30 juli 2021 kregen haar ouders het slechte nieuws dat Jade epithelioid angiosarcoma heeft, een kwaadaardige kanker die zeldzaam is bij kinderen. Haar familie startte een crowdfunding.


Wie nog eens zaagt over de regen, het grijze weer of mondmaskers in de winkel, kan beter even naar de getuigenis van Yasmine Caers (25) en haar vriend Glenn Cyx (25) luisteren. 2021 was nochtans veelbelovend ingezet, met de komst van een broertje of zusje voor Jade, maar in maart verloren ze de baby door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De emotionele rollercoaster waarin ze de voorbije drie weken verzeilden, is nog zwaarder. "Maar we proberen positief te blijven, voor Jade", zegt Yasmine.


Genezingskansen:


De kleuter uit Deurne was al sinds mei op en af ziek. "Ze klaagde over buikpijn en pijn in haar beentjes, was vaker moe en minder actief. We zijn dan ziekenhuis in, ziekenhuis uit gegaan, tot er een opname was in AZ Monica. Daar hebben de artsen na een aantal dagen gezien dat er in haar bloed afwijkende witte bloedcellen waren. Zo zijn wij doorgestuurd naar het UZA in Edegem. Na beenmergpuncties, een botbiopsie, echo's en een petscan kregen we op 30 juli het slechte nieuws dat Jade kanker heeft."


Epithelioid angiosarcoma zijn tumoren in de cellen van haar bloedvaten. Het zit ook in haar beenmerg. "De dokter vertelde ons dat ze deze kanker bij kindjes zelden zien. Op de vraag naar haar genezingskansen, kregen we het antwoord dat dit tussen de 30% tot 50% was, naargelang de chemo aanslaat."


De Tekst gaat verder onder de Foto:Crowdfunding voor Deurnese kleuter Jade die deze zomer zeldzame kankerdiagnose kreeg
Jade, met op haar truitje de button van SuperJade, let's beat this cancer. 

FOTO: RR.

Jade krijgt nu vier verschillende soorten chemo's waarvan twee zware. "Wekelijks heeft ze één korte chemo en om de drie weken de zware chemo, waarbij ze in opname moet. Omdat ze al redelijk wat afgevallen is krijgt ze nu sondevoeding."


Topjuffen:


Haar topjuffen - want zo noemt Yasmine de kleuteronderwijzeressen van Koekatoe in Deurne - moeten haar nu even missen. "Ze gaat heel graag naar school en speelt graag met haar lieve vriendjes en vriendinnetjes. Jade is een heel vrolijk, lief en speels meisje, maar ook wel een beetje teruggetrokken en vaak wat angstig."


Yasmine werkt in de mobiele equipe van ZNA Sint-Elisabeth in Antwerpen, maar heeft momenteel loopbaanonderbreking. De familie heeft via getfunded.nl een crowdfunding opgestart, omdat ze weet dat er nog veel ziekenhuiskosten gaan aankomen. Van de 7.500 euro die beoogd wordt, was maandag al 5.437 euro opgehaald. Er worden ook buttons verkocht met de tekst 'SuperJade, let's beat this cancer' en sympathisanten haken vlindersleutelhangers. Omdat Yasmine zo veel vragen krijgt hoe het met Jade gaat, post ze updates op de facebookpagina Fight for SuperJade over haar dochtertje, die ze zelf als 'onze knappe mie' omschrijft. Dat het meisje met de prinsessenkrullen zo snel haar haartjes verliest na het opstarten van de chemo, is heel confronterend.


Steun:


"Wij voelen ons zo machteloos en verdrietig. Jade zelf beseft dat ze ziek is dankzij een aantal boekjes die ze heeft gekregen. Maar ze is nog zo jong dat ze nog niet alles begrijpt. Ze ondergaat alles super flink. Wij zijn allemaal heel trots op haar. Het waren al zware weken met veel tranen en verdriet, maar wij staan allemaal samen klaar voor elkaar. En we krijgen super veel steun. Ik zit in een groepje op facebook met ouders waarvan hun kindje ook kanker heef of had. Daar kan ik altijd terecht met mijn vragen of kan ik even mijn verhaal kwijt."


De Tekst gaat verder onder de Foto:Crowdfunding voor Deurnese kleuter Jade die deze zomer zeldzame kankerdiagnose kreeg
De steunbuttons. 

FOTO: RR.


Vrijdag 27 Aug 2021 moet Jade opnieuw voor een aantal dagen naar het ziekenhuis, voor de zwaardere chemo waar ze vorige keer heel moe van was. "Voorlopig heeft ze geen pijn, speelt ze flink en is ze gelukkig. Daar trekken wij ons aan op. Maar ze is nog zo klein en moet al zo veel doorstaan."

Voorlopig staat een schema van vier maanden chemo ingepland. "In het UZA zijn het een voor een lieve en zorgzame mensen die ons heel goed ondersteunen."


https://getfunded.nl/campagne/16998-chemo-voor-jade
Crowdfunding voor Deurnese kleuter Jade die deze zomer zeldzame kankerdiagnose kreeg
Cancer may have started the fight, but you will finish it. We are gonna win this all together, staat er. 

FOTO: RR.

Bron: www.nieuwsblad.be