Cubaans – Chinese samenwerking in strijd tegen alvleesklierkanker (UPD).

20-06-2023 17:14

 

 

 

by externe bijdrage 

 
 
 
 
Begin juni 2023 heeft China toestemming gegeven voor de uitgebreide toepassing van een middel tegen kanker tot een therapie tegen alvleesklierkanker. Dit is mogelijk dankzij een jarenlange, duurzame samenwerking tussen Cuba en China.
 
 
 
 
alvleesklierkanker
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Nationale Dienst Geneesmiddelen van China (国家药品监督管理局), de hoogste regelgevende instantie in de sector, heeft het op de markt brengen van het gehumaniseerde monoklonale antilichaam Nimotuzumab en het gebruik ervan voor de behandeling van alvleesklierkanker goedgekeurd.
 
 
 

Parcours van het product:


Dit medicijn is door het Center for Molecular Immunology (CIM) ontwikkeld in Cuba en was eerder in China goedgekeurd voor de behandeling van nasofaryngeale kanker. Dit is de neus-keelholtekanker die in Azië veel vaker voorkomt dan in het Westen. De toestemming om Nimotuzumab in te zetten voor de bestrijding van alvleesklierkanker is het resultaat van een reeks onderzoeken die zijn uitgevoerd door Biotech Pharma (BPL), een joint venture van Cuba en China. Dit bedrijf zorgt voor ontwikkeling, onderzoek en verspreiding van geneesmiddelen. Het is een van de belangrijkste projecten van de samenwerking tussen de twee socialistische derdewereldlanden. Mayda Mauri, eerste vicepresident van BioCubaFarma, verklaarde tegenover reporters van Prensa Latina dat BPL een groot succes is en bijvoorbeeld een zeer belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de gezondheidszorg in beide landen, zeker tijdens de Covid-19 pandemie.

 

 

Specifieke kwaliteit:

 

De Nationale Dienst Geneesmiddelen van China wees op de goede resultaten van het injecteerbare product Nimotuzumab in klinische studies. Het is doeltreffend in het remmen van de groei van kwaadaardige cellen en gebruik ervan is sinds 1998 in Cuba en andere landen over de hele wereld wijdverbreid (zie ook China Monoclonal Antibody Industry Report, 2010-2011, product nr 13)
 
 
 
 
 
alvleesklierkanker
Jorge Luis Perdomo, vicepremier Cuba, 2e rechts bezoekt Biotech Pharma BPL 
 
 
 
 
 

 

Joint venture:

 

Afgelopen april gaf BPL-voorzitter Bai Xianhong een update aan de Cubaanse vicepremier Jorge Luis Perdomo over onderzoek naar het effect van Nimotuzumab bij de behandeling van andere soorten kanker. Hij praatte Cubaanse functionaris ook bij over de voortgang van de joint venture en de doelstellingen voor uitbreiding op de middellange en korte termijn. Bai herinnerde eraan dat het bedrijf tijdens de COVID-pandemie Nimotuzumab leverde aan Cuba en productievoorzieningen van het Centrum voor Moleculaire Immunologie konden dankzij Biotech Pharma (BPL) worden gebruikt voor de productie van het Soberana-vaccin.
 
 
 

Belang:


Het belang van de goedkeuring om Nimotuzumab voor alvleesklierkanker in China te gebruiken kan niet worden onderschat. Volgens ASCO, The American Society of Clinical Ongology, neemt het aantal gevallen van deze specifieke kanker in China toe. De aandoening vertegenwoordigt ongeveer 25,2% (124.994 nieuwe gevallen in 2020) van alle nieuw gediagnosticeerde kankers en ongeveer 26,1% (121.853 sterfgevallen in 2020) van de sterfgevallen als gevolg van pancreaskanker wereldwijd. Onderzoekers van ASCO wijzen er ook op dat de levensverwachting van patiënten met een specifieke, moeilijk te behandelen variant van alvleesklierkanker, toenemen dankzij een behandeling met Nimotuzumab. Nog een zeer belangrijk voordeel van het product is dat het gericht tumorcellen herkent en niet normaal weefsel, waardoor het mogelijk is om het in combinatie met andere oncologische therapieën (radiotherapie en chemotherapie) of exclusief te gebruiken.

 

 

Medische achtergrond (UPD)


Een medisch wetenschapper die ChinaSquare leest vroegen wij om achtergronduitleg. Hij liet ons weten dat nimotuzumab een ‘gehumaniseerd’ monoclonaal anti-EGFR antilichaam is. Volgens hem is het voordeel van de ‘humanisatie’ dat het langer in de bloedstroom kan blijven en minder onderhevig zal zijn aan een immuunreactie van de patiënt. Onze gesprekspartner blijft echter voorzichtig: ‘de eventuele bijwerkingen van de anti-EGFR antilichamen kunnen niet uitgesloten worden. Dat het effectief is tegen naso-pharynx kanker is niet te verwonderen daar dit een epitheliale celkanker is. Afwachten om te zien of de pancreaskanker gevoelig is voor een anti-epitheliale groeifactor receptor (EGFR) antilichaam’.

 

 

 

alvleesklierkanker

Mayda Mauri van BioCubaFarma in een interview over Biotech Pharma BPL disclaimer

 

 

 

 

Socialisme en wetenschap:


De regeringen van China en Cuba die deze samenwerking mogelijk maken en aanmoedigen laten zien dat hun politieke systeem derdewereldlanden in staat stelt om ondanks de wetenschappelijk voorsprong en technologische boycot van ‘ontwikkelde landen’ onafhankelijk de wetenschappelijke talenten van hun eigen goed opgeleide specialisten tot zijn recht te laten komen.

 

cronicadigital.cl (Chileense website), Wikipedia, cronicadigital.cl, Kanker.be, researchinchina.com, Prensa Latina, asco.org, cubanews.acn.cu

 

 

 

 

Bron: www.chinasquare.be