CWZ: extra aandacht voor jonge mensen met kanker.

09-04-2023 16:59

 

 

 

Auteur: Maarten Reith - gelderlander.nl/nijmegen

 

 

 

Het team van ziekenhuis CWZ in Nijmegen dat extra aandacht geeft aan mensen tussen 18 en 39 jaar met kanker.

Het team van ziekenhuis CWZ in Nijmegen dat extra aandacht geeft aan mensen tussen 18 en 39 jaar met kanker. 

Eigen foto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jonge mensen met kanker hebben andere vragen dan oudere patiënten. Daarom heeft ziekenhuis CWZ in Nijmegen een speciaal team opgericht. Zij ondersteunen (jong-)volwassenen tussen 18 en 39 jaar.
 
 
Wat is de impact van kanker op het leven van jonge mensen? Kunnen ze hun studie afmaken? Een gezin stichten? Heeft het invloed op solliciteren of een hypotheek krijgen? Het zijn specifieke vragen waar jongvolwassenen mee worstelen als ze de diagnose kanker krijgen.
 
 
Deze ‘Adolescents and Young Adults’ (AYA’s) zijn in de bloei van hun leven en kunnen de grip op het leven verliezen als ze te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dat vraagt om specifieke zorg en ondersteuning, stelt het CWZ. Het AYA-zorgteam staat daarom voortaan voor hen klaar. Het team wordt ingeschakeld zodra blijkt dat een jonge patiënt extra aandacht nodig heeft. Dat geldt zowel voor als tijdens en na de kankerbehandeling.
 
 

85 jonge volwassenen per jaar:


In het Nijmeegse ziekenhuis krijgen elk jaar ongeveer 85 mensen op relatief jonge leeftijd te horen dat ze kanker hebben. Ze vormen een uitzondering in de wachtkamer; de meeste kankerpatiënten zijn ouder dan 60 jaar. Maar ze zijn ook (veel) te oud voor de kinderafdeling. Daarom bestaat het risico dat ze met hun vragen tussen wal en schip vallen.

 

De AYA-zorg geeft bijvoorbeeld tips over het invriezen van eicellen, of over het maken van een haarband met eigen haar. Ook kunnen de patiënten het team vragen hoe ze aan jonge kinderen kunnen vertellen dat ze kanker hebben. Het team heeft maandelijks overleg met iedereen die bij de jonge patiënten betrokken is, zoals de medisch specialiste en de psycholoog. Doel is ook om vroegtijdig bepaalde vraagstukken te signaleren, bijvoorbeeld over opleiding of seksualiteit. Dat kan helpen om problemen in een later stadium te voorkomen.
 
 

Netwerk:


Het CWZ-team is ook onderdeel van een landelijk netwerk voor deze doelgroep. Binnen dit netwerk wordt kennis gedeeld. AYA-zorgverleners krijgen er ondersteuning en scholing. Ook voert het netwerk wetenschappelijk onderzoek uit naar kanker bij jongvolwassenen.