Dagelijks ui en knoflook eten verlaagt risico op borstkanker.

26-09-2019 16:46


Auteur: Quirine Brouwer - margriet.nl/fitengezond



Beeld ' iStock



Ui en knoflook: de één gruwelt ervan, de ander gooit het in ieder gerecht. Maar wanneer je in die eerste categorie valt, dan is er nu een goede reden om ze toch wél af en toe te proberen. Uit een nieuw onderzoek is namelijk gebleken dat ui en knoflook het risico op borstkanker verminderen.


Dat is nog eens goed nieuws.


Puerto Rico:

Het onderzoek is gedaan door de University van Buffalo en de University van Puerto Rico. Tussen 2008 en 2014 werden 346 vrouwen zonder borstkanker en 314 vrouwen met borstkanker uit Puerto Rico gevolgd. Waarom Puerto Rico? Omdat een heel, heel groot deel van hun dieet uit uien en knoflook bestaat. Er is dus eigenlijk geen betere plek om het effect hiervan te onderzoeken.



Gezonde voedingsstoffen:

Ui en knoflook zitten vol vezels en flavanoïden, een bepaald soort antioxidant die goed is voor je gezondheid. De voedingsstoffen in ui en knoflook werken ontstekingsremmend en verminderen dus ook het risico op borstkanker. Dit bleek uit de resultaten van de studie. Niet alleen ui en knoflook, maar ook sofrito (een typisch Zuid-Amerikaans gerecht bestaande uit een mix van knoflook, ui, pepers, tomaten en olijfolie) hadden een positieve werking op de gezondheid van de deelnemers. Vrouwen die dit minstens één keer per dag aten, hadden 67 procent minder kans op het krijgen van borstkanker, in vergelijking met vrouwen die het nooit aten.


Extra teentje:

De resultaten van dit onderzoek zouden kunnen verklaren waarom er in Puerto Rico aanzienlijk minder gevallen van borstkanker zijn dan in de Verenigde Staten. Of je zin hebt om zelf dagelijks ui en knoflook te eten, is aan jou. Maar dat extra teentje in de curry kan in ieder geval zeker geen kwaad.



Bron: www.margriet.nl