'De focus moet op kwaliteit van leven, niet alleen het verlengen ervan'.

05-03-2023 17:22

 

 

 

Sander de Hosson en zijn boek

Sander de Hosson en zijn boek.

Foto: ANP/Bewerking RTV Drenthe.

 
 
 
 
 
 
Met het boek Leven toevoegen aan de dagen willen longarts van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) Sander de Hosson en schrijfster Els Quaegebeur meer aandacht geven aan de zorg na een slechtnieuwsgesprek.
 

Volgens De Hosson is het belangrijk om te praten over het verlengen van het leven of iets toe te voegen aan de kwaliteit van het leven, zolang iemand nog leeft. "Zodra mensen horen dat ze bijvoorbeeld longkanker hebben, stellen ze de vraag: 'Hoe lang heb ik nog?' en dat is een begrijpelijke vraag. Hoe lang is ook belangrijk, maar hoe goed is nog belangrijker", zegt de longarts in het RTV Drenthe-programma Cassata.
 

Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en maakt zich hard voor de palliatieve zorg; de zorg en hulp die mensen krijgen in de laatste fase van het leven. Het belangrijkste doel is ervoor zorgen dat mensen een zo goed mogelijke tijd hebben en kwaliteit van leven houden. Hij is ook medeoprichter van Carend, een centrum voor palliatieve zorg en stervenszorg.
 

Bij het behandelen van sommige ziektes, zoals longkanker, wordt het leven verlengd, maar neemt door de chemotherapie de kwaliteit van leven af. "Ik had een patiënt van bijna 80 met longkanker en uitzaaiingen naar zijn lever en botten. Hij wilde nog graag in het bos lopen. In zo'n geval adviseer ik om geen therapie te nemen. Want dan ben je vooral bezig met het zoeken van de parkeerplaats van het ziekenhuis en niet met wat je nog kan doen in het leven", vertelt De Hosson.
 


'Verleng het leven, maar niet het lijden'

 

"We moeten het leven verlengen, niet het lijden", aldus de longarts. "Daarom moet de focus naar de kwaliteit van het leven en niet alleen naar het verlengen van het leven." Met zijn boek hoopt hij een ode te brengen aan de palliatieve zorg. Het boek is bedoeld voor iedereen, maar vooral voor patiënten, naasten en zorgverleners.
 

 

Bekijk hier het hele gesprek met longarts Sander de Hosson over zijn boek en de palliatieve zorg.