De kanker heeft Lara de Brito verwond, maar niet veranderd.

08-03-2020 17:52


Auteur: Eric Wijnacker - ad.nl/wageningen.
Lara de Brito.

Foto: Sven Menschel.

WAGENINGEN - Lara de Brito heeft een aangrijpend en persoonlijk boek geschreven over de baarmoederhalskanker die haar op 11 september 2018 als een mokerslag trof. Zoals de Wageningse wethouder schrijft: 'Kanker heeft mij verwond, maar heeft niet veranderd wie ik ben'. 

Uit het boek De Verstrengeling rijst een beeld op van een vrouw en moeder die vanuit een heel kwetsbare positie, waar ze ongekend open over schrijft, gesterkt de strijd aan wil gaan om de positie van vrouwen te verbeteren:


,,Ik denk dat karakter sterker is dan kanker. Het verandert je niet, het versterkt wie je bent. Ik was een feminist en ik ben nog sterker een feminist geworden. Niet omdat ik sterkere ideeën over macht heb ontwikkeld maar juist omdat ik onmacht heb gevoeld.''


Wie het boek ter hand neemt zal waarschijnlijk ervaren dat het pas neergelegd wordt als het helemaal gelezen is. Omdat de Wageningse schrijfster het aandurft om onder haar eigen huid te kruipen. En daarmee de lezer beroert en niet los laat.Er zijn twee soorten kanker, uitgezaai­de en niet-uitgezaai­de. Zelden was de wereld zo duidelijk.

Lara de Brito.

   


Tekst gaat verder onder de Foto: • De verstrengeling, door Lara de Brito.

 • Foto: Niek Smaal.  • Het boek valt in drie delen uiteen. Het begint met een welhaast journalistieke beschrijving van wat haar is overkomen. Waarin ze ook vertelt wat de positieve kanten zijn, haar gelukslijstje in het leven. Naast haar kinderen is dat bijvoorbeeld dat ze het geluk had om in Nederland te leven, met een uitstekende medische zorg.


  In het tweede deel waarin ze losse flarden en gedachtes uit haar ziekteperiode aan het papier toevertrouwt is de ziekte nog meer invoelbaar. Vooral waar haar lief en hun dochter en zoon opduiken.


  De kinderen die moesten ervaren hoe hun moeder voor de ogen van de hele stad ziek was. En hoe beklemmend het voor hen soms voelde om bij hun moeder te zijn in een huis vol steunbetuigingen en bloemen.


  Steun van de buurvrouw die haar geliefde aan kanker verloor:

  Maar voor Lara de Brito waren die steunbetuigingen ook waardevol: ,,Vanuit de tuin van de buurvrouw staat ze ineens voor mijn neus met een bos bloemen. Ik weet dat ze haar geliefde aan kanker heeft verloren. De zin die mij bijblijft: 'Er zijn twee soorten kanker, uitgezaaide en niet-uitgezaaide'. Zelden was de wereld zo duidelijk.''


  Het zijn citaten die je soms naar je keel doen grijpen: ,,Ik weet niet hoeveel lymfeklieren besmet zijn, hoe ver de kanker zich in mijn lichaam heeft verspreid. Op dat moment weet ik niet of ik mijn belofte aan mijn vriendin, dat we samen als we oud zijn op een bankje goede gesprekken gaan voeren, kan nakomen.''  Ik ben ervan overtuigd dat mijn vrouwzijn in mijn hoofd zit, in mijn hart, op elke centimeter van mijn huid, mijn silhouet. In één blik in de ogen van mijn twee prachtige kinderen.

  Lara de Brito.  In deel drie is de immer strijdbare Lara de Brito helemaal terug: ,,Deze kanker die me redt van de afdeling oncologie omdat het alleen vrouwen treft, maakt me alleen maar meer vrouw. Alsof alle feministische ideeën en principes van mijn hoofd naar mijn buik zijn ingedaald.


  Het sterkt me in de overtuiging dat vrouwen elkaar moeten ondersteunen. Vrouwzijn is een gevoel. Voor mijn gevoel staat het los van mijn baarmoeder.  Ik ben ervan overtuigd dat mijn vrouwzijn in mijn hoofd zit, in mijn hart, op elke centimeter van mijn huid, mijn silhouet. In één blik in de ogen van mijn twee prachtige kinderen.''


  Niet meer ziek, maar ook nog niet hersteld:

  En dan breekt de dag aan dat er goed nieuws is. De kanker is zowaar weg: ,,Op de dag dat ik hoor dat mijn tumor weg is realiseer ik me dat ik niet meer ziek ben maar ook nog niet hersteld. Ik wandel in het niemandsland tussen genezen en gezond. Is dit het gat waar je na zo'n ziekte in kunt vallen?''


  Lara de Brito (43), tevens  loco-burgemeester en GroenLinks-wethouder van Wageningen, presenteerde zaterdag haar bundel De Verstrengeling. Over de kanker die haar trof, de behandeling en wat het met haar en haar omgeving deed. 


  Tijdens de boekpresentatie in de bblthk in Wageningen droeg De Brito het voorwoord van De Verstrengeling voor. Daarnaast waren er bijdragen van de Wageningse schrijvers en dichters Martijn Adelmund, Annie van Gansewinkel en stadsdichter Ivanka de Ruijter. 


  De Brito is opgegroeid in Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Ze heeft daar gewoond, omringd door armoede en onveiligheid, en dat heeft haar op jonge leeftijd politiek gevormd. Als wethouder heeft ze onder meer sociaal domein en gezondheidszorg in portefeuille.  Lara de Brito.

  Foto: Sven Menschel.
  Bron: www.ad.nl