De meest gestelde vragen over supplementen.

14-02-2014 20:53

Vraag
Is het nodig om supplementen te slikken?

Antwoord
Er bestaat veel onderzoek dat de waarde van voeding laat zien, maar er is weinig onderzoek voorhanden dat de waarde van extra supplementen ook echt bewijst. Toch zijn er meerdere deskundigen die aangeven dat het zinvol kan zijn om naast gezonde voeding een brede multivitaminen/mineralen tablet te slikken plus  een goede antioxidant  (bijvoorbeeld vitamine C 1000 en eventueel extra vitamine D.


 

Vraag
Kan ik mijn gezondheid waarborgen door het slikken van supplementen?

Antwoord
Nee. De belangrijkste basis voor je gezondheid is en blijft goede voeding. Supplementen kunnen daarop hoogstens een aanvulling zijn.


 

Vraag
Heeft het zin om supplementen te slikken in een hoge dosering?

Antwoord
Over het algemeen is het beter om te kiezen voor een multivitamine/mineralen tablet zodat je het lichaam een brede extra ondersteuning krijgt.

Noot: Bij sommige ziekten/stoornissen kunnen hoge doseringen noodzakelijk zijn. Ook wordt vitamine C als antioxidant vaak hoog gedoseerd.


 

Vraag
Zijn er algemene richtlijnen voor supplementgebruik?

Antwoord
Eigenlijk niet. Idealiter dient supplementgebruik te worden afgestemd op iemands constitutie en persoon-lijke situatie. Artsen die extra kennis hebben over voeding en supplementen zijn de zogenaamde orthomoleculair artsen.


 

Vraag
Hoe gebeurt dat?

Antwoord
Er bestaan meerdere testmethoden (bloed-, urine-, speeksel- en haaronderzoek) die een indruk kunnen geven van wat er in een gegeven situatie nodig is.


 

Vraag
Zijn supplementen per definitie goed?

Antwoord
Nee. Supplementen kunnen naast positieve effecten, ook ongewenste bijeffecten hebben of reguliere medicijnen negatief beïnvloeden. Daarom raden wij, zeker in geval van ziekte, iedereen aan de begeleiding te zoeken van een gekwalificeerde arts.


 

Vraag
Is dat niet overdreven?

Antwoord
Wat ons betreft niet. Het lichaam is een complex systeem. Het vereist deskundigheid om daarop in te spelen. Wanneer je die kennis ontbeert, is het belangrijk een gekwalificeerde arts in te schakelen.


 

Vraag
Zijn er verschillen tussen de verschillende merken supplementen?

Antwoord
Er zijn grote verschillen tussen de verschillende merken. Of vitaminen 'natuurlijk' of 'synthetisch' zijn, of mineralen wel of niet 'gecheleerd' zijn en vele andere aspecten bepalen de opneembaarheid en werkzaamheid van de supplementen. Ook de kwaliteit is doorgaans sterk gerelateerd aan de prijs. Goedkoper staat in veel gevallen gelijk aan minder kwaliteit.


 

Vraag
Is het idee om de gezondheid te ondersteunen met behulp van supplementen een alternatieve opvatting?

Antwoord
Nee. Het is juist bij uitstek een reguliere opvatting. In de vorige eeuw ontdekten reguliere artsen dat de oorzaak van scheurbuik een tekort aan vitamine C is, dat Engelse ziekte ontstaat door een tekort aan vitamine D en de laatste decennia verschijnen er tientallen wetenschappelijke studies over de rol die voedingsstoffen spelen in het behoud van een goede gezondheid.

Vraag
Kan ik mijn supplementen gewoon blijven doorslikken tijdens een reguliere behandeling.

Antwoord
Nee. Supplementen kunnen negatieve interacties hebben met reguliere medicijnen/behandelingen. Bespreek daarom je supplementgebruik met je behandelend arts.

Vraag
Waar vind ik goede informatie over supplementen?

Antwoord
In het hoofdstuk 'Up-to-date informatie over supplementen' bespreken we meerdere goede informatiebronnen en sites over supplementen. Bij een goede natuurdrogist/apotheek kun je je over het algemeen ook deskundig (en persoonlijk) laten voorlichten.


 

Bron:  www.kankerwiehelpt.nl