De nabestaandenfontein van Hospice de Heideberg.

25-02-2023 17:24

 

 

Auteur: REDACTIE - jutter.nl

 

 

Foto onderschrift: De nabestaandenfontein in de tuin van de hospice. 

Foto: aangeleverd

 

 

 

 

 

Santpoort – Al sinds het begin der tijden hechten de nabestaanden van overleden geliefden waarde aan rituelen en gedenktekens om de persoon van wie ze afscheid moeten nemen te blijven eren en de herinneringen te koesteren.

 

In 2011 al ontstond naar een idee van een van de vrijwilligers, Bob Scheffer, een mooi initiatief. Na zijn overlijden schonk zijn familie een fontein aan de hospice en deze werd de ‘nabestaandenfontein’ genoemd.

 

In deze fontein worden de steentjes van de overleden gasten gelegd. Een ander belangrijk ritueel is namelijk dat nabestaanden van overleden gasten een witte steen kunnen beschrijven, zodat de herinnering aan hen altijd blijft bestaan. Die stenen worden eerst in een schaal op een centraal punt in het huis gelegd. Tussen de stenen staat een brandend kaarsje. Daarnaast brandt een grote kaars, speciaal voor de gast die op dat moment overleden is of in de laatste uren van het leven is.

 

Na een aantal weken worden de stenen met de teksten verplaatst naar de fontein in de prachtige tuin van De Heideberg. Natuurlijk doet de tand des tijds haar werk. Zowel de steentjes als de fontein zijn aan slijtage onderhevig. Groep 8 van de naast de hospice gelegen Parnassiaschool heeft in 2018 en 2019 geld ingezameld en een nieuwe fontein gekocht. Zo prachtig, die jonge levens die geld sparen voor de mensen die op hun eind van hun leven zijn. De mooie gedachte achter de steentjes in de fontein is: ‘Er wordt een steen verlegd in de rivier…’. Stof om even over te peinzen. Maar niet te lang. Bij De Heideberg is men zich zeer bewust van het feit dat de dood bij het leven hoort en daar gaan ze op een respectvolle en liefdevolle manier mee om. Zowel voor de gasten als de nabestaanden.

 

 

 

Bron: www.jutter.nl